Доступність посилання

ТОП новини

Іран випробовує ракети далекої досяжності


Прага – Іран у понеділок здійснив тестові пуски ракет далекої досяжності. Ця подія сталася одразу після випробовувань у неділю ракет малої і середньої дії та пускових установок із кількома ракетами. Ці новини та інші «ядерні сюрпризи» Тегерана в останні дні посилили стурбованість серед світових держав, які мають 1 жовтня обговорити нові можливі санкції проти Ірану у зв’язку з його відмовою повністю розкрити свої ядерні таємниці перед світом.

Елітний корпус вартових Ісламської революції Ірану – основа збройних сил країни – оголосив 28 вересня про тестові запуски двох ракет нового типу – «Саджіль», які мають два ступені й твердопаливний двигун і можуть досягнути цілей на віддалі у 2 тисячі кілометрів. «Саджіль» є типом ракети, яка складніша й досконаліша, аніж її попередній аналог за класом – «Шагаб-3». Такі ракети здатні вражати цілі в Ізраїлі і на американських військових кораблях у Перській затоці.

Командувач повітряних сил Корпусу вартових Ісламської революції Хусейн Салямі підтвердив успішність випробування. «Пуск ракети дальньої дії «Шагаб-3», класу земля-земля, успішно завершив другий день випробовувань, які почалися в неділю, коли мали місце тестові пуски ракет малої й середньої дальності», – заявив він у понеділок.

Салямі нічого не сказав про наслідки пуску ракети «Саджіль», нова технологія якої має значно кращі механізми наведення на цілі.

Від Тегерана вимагають повної інформації про всі ядерні програми

Нинішні випробовування та виявлення раніше нікому у світі не відомого другого заводу ядерного палива поблизу іранського міста Кома викликали нове напруження у відносинах між Іраном і країнами Заходу. США, Велика Британія, Франція та інші країни вимагають від Тегерана повної інформації про всі ядерні програми Ірану.

Речник МЗС Ірану Хасан Кашкаві заявив, що випробовування ракет були заплановані й оголошені раніше, вони, за його словами, не мають ніякого стосунку до ядерної програми його країни.

«Головна мета запусків ракет – захистити країну, – зазначив Хасан Кашкаві. – Ми здійснюємо прогрес у ракетних технологіях і маємо право, як і інші країни, проводити їхні випробовування. Немає ніякого зв’язку між ракетними пусками і нашими мирними ядерними діями. Випробовування ракет не являє собою нічого нового, це лише військове тренування без будь-якого стосунку до ядерної програми».

Останні новини з Ірану надійшли якраз незадовго до зустрічі, запланованої на 1 жовтня, представників США, Китаю, Росії, Франції, Великої Британії й Німеччини для обговорення ядерних приготувань Ірану, який не бажає тісно співпрацювати зі світом, та застосування до Тегерана суворіших санкцій у зв’язку з цим. Захід побоюється, що Іран уже здійснив перші кроки для створення власної ядерної зброї.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG