Доступність посилання

ТОП новини

Цілі США в Афганістані: боротьба з повстанцями і стабілізація


Нью-Йорк – Американська стратегія в Афганістані має значно ширші цілі, аніж лише боротьба з ісламістськими повстанцями руху «Талібан» і з терористичною організацією «Аль-Каїда» – йдеться також про стабілізацію становища у Пакистані й про роль Ірану в обох цих країнах. Цій темі присвятив свій виступ на конференції у Вашингтоні Ричард Голбрук, спеціальний представник Сполучених Штатів у справах Афганістану та Пакистану.

Значну частину свого виступу американський дипломат присвятив Іранові. Адже Афганістан має з Іраном довгий спільний кордон. Іран користується значним впливом у західних провінціях Афганістану, і цей вплив може бути і негативним, і конструктивним.

За деякими даними американської розвідки, Іран надає зброю повстанським угрупованням в Афганістані, включно з талібами, з метою перешкоджати міжнародним військам під командою НАТО в тій країні. Але істотної загрози для них ці дії Ірану не становлять, як зауважив помічник Ричарда Голбрука.

Разом із тим, наголосив сам Голбрук, Іран відіграв конструктивну роль в Афганістані. Він допоміг Хамідові Карзаю встановити стабільний уряд після того, як його вперше обрали президентом Афганістану.

За словами Голбрука, крім культурних, торговельних і політичних зв’язків, є ще боротьба з наркоторгівлею, адже героїн місцевого виробництва потрапляє й до Ірану.

«Іран має, либонь, найбільший у світі відсоток наркоманів серед дорослого населення. Наркотики надходять до Ірану, перетинаючи афганський кордон. Це для іранців великий головний біль, бо, як вони самі визнають, наркоманів там вельми багато, на мою думку, 5 мільйонів, якщо не більше», – каже Голбрук. Він зауважує, що афганські наркотики потрапляють також до Росії, сприяючи зростанню наркоманії й там.

Афганістан надзвичайно важливий для США

За тиждень в Афганістані мають відбутися президентські вибори. І у США цьому надається надзвичайно велике значення. Насамперед, американські та союзні війська докладають зусиль, щоб гарантувати безпеку виборців із огляду на кампанію залякувань і терору з боку талібів і «Аль-Каїди».

Що ж до політичних цілей, про які говорив Голбрук на конференції у Вашингтоні, то серед них, зокрема, боротьба з корупцією, включно з політичною, надання амністії колишнім повстанцям і поліпшення регіонального й місцевого врядування.

«Усі ці питання життєво важливі для загальної боротьби з повстанським рухом, тож ми над цим працюємо. Однак, поки вибори не узаконять уряду, незалежно від того, хто там переможе, ми повинні зосереджуватися на питаннях безпеки», – заявив чільний американський дипломат у справах регіону.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG