Доступність посилання

ТОП новини

НАТО сфокусується на Афганістані


Пам’ятник солдатам та офіцерам, що віддали своє життя у миротворчих місіях та операціях альянсу. Штаб-квартира НАТО у Брюсселі, 12 червня 2009 р.
Пам’ятник солдатам та офіцерам, що віддали своє життя у миротворчих місіях та операціях альянсу. Штаб-квартира НАТО у Брюсселі, 12 червня 2009 р.

Брюссель – У штаб-квартирі НАТО завершився дводенний саміт міністрів оборони країн-союзниць та партнерів цієї військово-політичної організації. Йшлося про нові виклики, що нині супроводжують операції Північноатлантичного альянсу. Вони пов’язані зі зростанням кількості терористичних актів у Афганістані, піратством, кібератаками та іншими чинниками, що загрожують миру і стабільності. Сьогодні військові міністри та представники країн-партнерів також взяли участь у відкритті пам’ятника солдатам та офіцерам, що віддали своє життя у миротворчих місіях та операціях альянсу.

Хвилиною мовчання та урочистими промовами на честь тих, хто не повернувся з натовських операцій та місій, сьогодні відкрили пам’ятний монумент, встановлений при вході до головного офісу НАТО. Голова військового комітету адмірал Джампаоло Ді Паола зазначив, що тут, далеко від лінії вогню, всі повинні пам’ятати про тих чоловіків та жінок, котрі добровільно несуть свою службу, й тих, що з цих місій не повернулися.

Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер на одному з численних засідань зазначив, що «у цей нестабільний час захист наших спільних інтересів та цінностей потребує поглиблених консультацій та співпраці з нашими союзниками й партнерами».
Тим часом, учора, оголосивши про скорочення військової присутності у Косові, міністри заявили про поступову передислокацію сил НАТО на боротьбу з афганськими талібами. Військове керівництво Альянсу протягом дебатів із представниками країн-союзниць визначилося, як покращити контроль та роботу афганської місії.

«Мирні афганці стають жертвами все більше!»

Останнім часом внаслідок операцій сил коаліції, зокрема авіаційних ударів, у різних частинах цієї країни загинуло чимало мирних жителів. Американський генерал Стенлі МакКрістал, який завтра перебирає у Кабулі командування військами країн-союзниць, зазначив, що докладе зусиль, щоб зменшити кількість жертв серед афганського населення.

Керівник НАТО Яап де Гооп Схеффер, головуючи востаннє на зустрічі міністрів, бо його мандат добігає кінця, декілька разів заявляв про своє глибоке занепокоєння ситуацією. З огляду на те, що країна готується до виборів, які мають відбутися у серпні, кількість військових об’єднань НАТО в Афганістані буде збільшена. Представники натовських об’єднань допомагатимуть місцевій поліції, транспортуватимуть обладнання для виборів і охоронятимуть спостерігачів.

Підсумовуючи свій 5-річний термін перебування на посту генерального секретаря Північноатлантичного альянсу, пан Схеффер зазначив, що «афганське питання» стало, як він висловився, «частиною його судин та крові». За весь цей час було зроблене величезне військове зусилля, щоб встановити у цій країні клімат безпеки та свободи. Проте ще багато людей не розуміють, на які жертви йдуть країни-союзниці і що власне є метою цих жертв.

«Якщо таліби зруйнують там, то прийдуть руйнувати сюди» – Схеффер

Відповідаючи на питання афганської журналістки, Генеральний секретар НАТО зазначив: «Ми мусимо пояснити, можливо навіть більше тим, хто нас слухає там, ніж тут, у Бельгії чи Нідерландах, – і в нашій частині світу, і у вашій. Програш у Афганістані не лише у військовому сенсі, але й у сенсі реконструкції та розвитку означатиме, що особи, які хочуть зруйнувати ваше суспільство, потім підуть руйнувати і наше».

Іншим важливим рішенням було те, що військові міністри вирішили продовжити участь військових об’єднань військово-морських сил країн НАТО у протипіратських операціях у водах Аденської затоки.

До цих операцій Альянсу, що наразі представляють 6 країн-союзниць, тепер мають долучитися й інші держави.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG