Доступність посилання

ТОП новини

«НАТО не прагне нової «холодної війни» – керівник військового комітету Альянсу


Керівник військового комітету Альянсу, адмірал Джампаоло Ді Паола
Керівник військового комітету Альянсу, адмірал Джампаоло Ді Паола

Брюссель – Дводенна зустріч військових командувачів НАТО та начальників генеральних штабів країн-партнерів щойно закінчилася у штаб-квартирі Альянсу. Операції в Афганістані та протипіратська місія у водах Аденської затоки, військова присутність у Косові, натовські навчання у Грузії та стосунки з Росією – ось основні теми, що їх розглядали військові чільники НАТО та країн-партнерів.

Афганістан – тема болюча і чи не найголовніша у всій новітній історії НАТО. Понад 40 військових чільників із 28 країн-союзниць, представники держав-контрибюторів, голови генштабів України та Грузії спільно з лідером військового комітету Євросоюзу обговорили плани подальшої антитерористичної місії Альянсу у Афганістані.

Чому Афганістан? На це запитання дав відповідь останній саміт Альянсу у Страсбурзі та Келі, де всі лідери країн НАТО погодилися, що загальна безпека наразі міцно пов’язана зі стабільністю та безпекою Афганістану і всього регіону. Адже це частина світу, звідки екстремісти планували атаки проти цивільного населення та демократичних урядів і зараз продовжують планувати подібні сценарії.

Через це Афганістан залишається пріоритетом Альянсу і військові антитерористичні операції триватимуть, заявив після засідань військових лідерів керівник військового комітету НАТО, адмірал Джампаоло Ді Паола.

Представники військових відомств країн-членів Альянсу також вирішили продовжити та підсилити протипіратське патрулювання кораблів НАТО. Адмірал Джампаоло Ді Паола зазначив: «Частину місії, котра спочатку планувалася у Східній Азії, Сінгапурі, Малайзії та Австралії, ми скасували і вона вже здійснює операцію проти сомалійських піратів. Вони працюватимуть до кінця місії, тобто, до червня – початку липня».

«Участь в операціях НАТО – унікальний досвід»


Натовські військові чільники насамперед обговорили із представниками України виконання робочого плану військового комітету Україна-НАТО на цей рік.

На думку голови делегації, начальника Генштабу, Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Сергія Кириченка, участь українських військових в операціях НАТО дає можливість набути унікального досвіду, який сприяє наближенню Збройних Сил України до сучасних світових стандартів.

Виступаючи перед начальниками генеральних штабів країн-контрибуторів операції Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані, Сергій Кириченко зазначив, що забезпечення стабільності в Афганістані також є пріоритетом і метою для подальшого розвитку країни, яка відіграє важливу роль у регіоні.

Він зауважив, що Україна продовжуватиме свою участь в операції Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані. У своєму виступі у штаб-квартирі НАТО начальник Генштабу також повідомив про підготовку у Збройних Силах України експертів зі знешкодження саморобних вибухових пристроїв. Ці фахівці, на думку пана Кириченка, з часом зможуть взяти участь в операціях у Афганістані.

Чи буде співпраця Росії з НАТО?

Військові командувачі, загалом, не часто публічно виловлюють свої думки на політичні теми. Так би мовити, обмін ударами на дипломатичному рівні між Альянсом та Росією – це якраз політична сфера. Проте, керівник військового комітету НАТО, адмірал Джампаоло Ді Паола у бесіді із журналістами таки зробив заяву щодо нового ускладнення стосунків між НАТО та Москвою через події у Грузії та двосторонні висилання дипломатів.

«Ми шкодуємо, що через події у Грузії наші стосунки з Росією не розвиваються так, як нам того хотілося б, – зазначив голова військового комітету Північноатлантичного альянсу. – Ми залишаємося на попередній позиції, тобто, хочемо працювати з Росією і надіємося, що це таки станеться. Без сумніву, НАТО не хоче йти ні у бік «холодної війни», ні навіть у бік стану, що передує «холодній війні». Ми цього не прагнемо. З іншого боку, ми також сподіємося, що Росія поділятиме наші прагнення».

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG