Доступність посилання

ТОП новини

Грузія гостинна до вояків НАТО, попри гнів Москви


Грузія – Грузинські і турецькі вояки на військовій базі у Вазіані обговорюють план проведення спільних навчань НАТО. 6 травня 2009 р.
Грузія – Грузинські і турецькі вояки на військовій базі у Вазіані обговорюють план проведення спільних навчань НАТО. 6 травня 2009 р.

Прага – У середу на території Грузії розпочалися військові навчання у рамках програми «Партнерство заради миру». Маневри стартували, незважаючи на сильні протести Росії, яка назвала цей вишкіл «провокацією». Нинішня тимчасова присутність на грузинській землі понад тисячу вояків НАТО з 12 країн членів і партнерів Альянсу є своєрідним жестом солідарності з Грузією. І все це демонструється вже після війни з Росією, хоча самі навчання планувалися задовго до серпневого 2008 року збройного вторгнення російських військ на грузинську землю. Ці місячні навчання розгортаються в атмосфері напруженості в Тбілісі, де не виключали, що Росія може намагатися перешкоджати натовському вишколу.

Під час зустрічі з військовим командуванням Грузії президент Міхеїл Саакашвілі заявив, що він вітає початок навчань НАТО «Партнерство заради миру» на території Грузії. «Я вітаю початок воєнних вправ «Партнерство заради миру», як це і було заплановано. Це означає, що все йде своїм звичайним шляхом. Це означає, що не відбулося ніяких змін у планах ні в збройних силах Грузії, ні в самій Грузії. Країна і її збройні сили продовжують нормальне життя», – наголосив Саакашвілі.

Вояки, які беруть участь у навчаннях, вироблятимуть навички дій у модельованій НАТО відповіді на «кризову ситуацію» і далі витреновуватимуть тактику на підтримку миру.

Французькі і канадські вояки, за повідомленням журналістів, сьогодні облаштовували штаб-квартиру на території військово-повітряної бази Вазіані, яку раніше використовувала Росія. Оглядачі зазначають, що спроба Заходу продемонструвати підтримку Грузії може фактично ускладнити позицію Тбілісі вдома і закордоном.

Навчання НАТО розпочалися у кількох кілометрах від Мухровані, де, за твердженнями самої грузинської влади, стався випадок непослуху приблизно 500 місцевих вояків, що мав антинатовських характер. Цей інцидент збільшив напруженість всередині Грузії, де вже третій тиждень тривали протести опозиції проти влади Саакашвілі. Його, серед іншого, обвинувачують у поганому веденні війни з Росією.

Москва відмовилася від міністерського засідання Росія – НАТО

Посол Росії в НАТО Дмитро Роґозін, який назвав заяви Тбілісі про причетність Росії до спроби бунту військових у Мухровані «божевіллям», знову повторив бажання Москви про відхід Саакашвілі. «Стосовно Саакашвілі, я вважаю, тут зрозуміло і всім грузинам, і кожному у світі, що Грузія не має ніякого майбутнього з ним», – зазначив Роґозін.

Відмова російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова від участі у міністерському засіданні Росія – НАТО, запланованому на 19 травня, очевидно,спонукала і до відмови кількох країн СНД (Казахстану, Вірменії і Молдови) від планованої раніше участі у нинішніх навчаннях НАТО в Грузії. Московський союзник Сербія також скасувала свою участь у цих маневрах Альянсу.

Помічник Держсекретаря США з питань роззброєння Роза Ґоттемеллер заявила у вівторок, що участь чи не участь у таких навчаннях НАТО є прерогативою кожної країни індивідуально: «Я не знає, якою була точна мотивація Казахстану. Можливо, вони мали фінансові проблеми чи ще якісь особисті, я не можу з точністю стверджувати. Але я думаю, що це право держави – брати чи не брати участь у цих навчаннях альянсу».

Тим часом, речник Міністерства оборони США Брайен Вітмен заявив, що США мало поінформовані про деталі бунту в збройних силах Грузії, але додав, що це ніяк не вплине на довгострокову стратегію підтримки Грузії з боку Вашингтона.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG