Доступність посилання

ТОП новини

Президент США Барак Обама оприлюднив оновлену стратегію дій в Афганістан


США - Президента Барак Обама під час оприлюднення оновленої стратегії щодо Афганістану і Пакистану, Вашингтон, 27 березня 2009 р.
США - Президента Барак Обама під час оприлюднення оновленої стратегії щодо Афганістану і Пакистану, Вашингтон, 27 березня 2009 р.

Прага – У п’ятницю президент Барак Обама, виступаючи з промовою у Білому домі, оприлюднив оновлену стратегію США в Афганістані. Обама наголосив, що ситуація в Афганістані стає «все більше ризикованою» і що мета його влади полягає в тому, щоб зруйнувати, демонтувати сили тероризму в цій країні і завдати поразку Аль-Каїді, як в Афганістані, так і в Пакистані. В оновленій стратегії Вашингтона йдеться не лише про розширення контингенту США та його сателітам в Афганістані, а й про надання серйозної фінансової підтримки Пакистану, як головному союзникові США в регіоні.

Барак Обама заявив, що не можна дозволити щоб Афганістан і Пакистан потрапили під контроль «Талібану» і «Аль-Каїди». Президент США пояснив: «Дозвольте мені бути тут зрозумілим. «Аль-Каїда» і їхні союзники, терористи, які планували і підтримали напади 11 вересня, перебувають у Пакистані та Афганістані. У багатьох розвідувальних даних попереджалося про активну підготовку «Аль-Каїдою» зі своїх «зон безпеки» в Пакистані нових атак на території США. І якщо нинішня афганська влада капітулює перед «Талібаном» або ж дозволить «Аль-Каїді» беззаперечно посилюватися, то ця країна знову буде базою для терористів, які хочуть вбивати так багато наших людей, як це лише можливо».

Президент США оголосив не лише про посилення американського контингенту в Афганістані ще на 4 тисячі американських інструкторів, на додачу до вже оголошеної відправки в регіон 17-тисячного воєнного корпусу, а й про посилення допомоги афганській армії та поліції і нарощування сил безпеки цієї країни до майже 200 тисяч осіб до 2011 року.

При цьому Барак Обама зазначив, що США не будуть миритися із корупцією в афганському уряді і допомагатимуть афганцям у тому, щоб влада відповідала потребам цілого народу Афганістану.

Обама хоче допомогти Пакистану фінансово

Обама також закликав владу Пакистану активніше боротися з «Аль-Каїдою» та їхніми союзниками на території своєї країни. Він заявив про наміри звернутися до Конгресу США з проханням про затвердження пакету стабілізаційної допомоги Пакистану в розмірі півтора мільярда доларів щорічно упродовж п’яти наступних років.

Ахмед Рашид, пакистанський аналітики і радник американського посланця в регіоні Річарда Голбрука, говорячи про оновлену стратегію США, зазначив: «Ми побачимо те, що передбачається, – збільшення воєнної присутності, збільшення допомоги, реконструкцію і розвиток, будівництво урядових потужностей, зміцнення армії і поліції, урядовців. Таким чином, я вважаю, все це разом, не лише посилення армії, а й більш всебічна стратегія, яка буде виправляти всі ті помилки, а також все те, що було відсутнє на порядку денному в адміністрації Буша».

Тимчасом у Європі неоднозначно ставляться до оновлення стратегії США щодо Афганістану. Якщо Велика Британія вже оголосила про відправку більшої кількості своїх вояків для підтримки дій США в цій країні, то Німеччина не поспішає посприяти Обамі. Учора Анґела Меркель виступила в Бундестазі проти надмірного розширення втручання НАТО і збройних сил її країни у перебіг подій в Афганістані.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG