Доступність посилання

ТОП новини

Одеський припортовий продали


За 5 мільярдів гривень понад 99,5% акцій Одеського припортового заводу купила українська компанія «Нортіма». Стартова ціна складала 4 мільярди гривень. Конкурс із продажу акцій підприємства відбувся у Фонді державного майна України.

Всього в конкурсі брали участь три компанії. Крім «Нортіми», ще одна українська компанія «Фрунзе-Флора» та російський «Азот-Сервіс».

Проти приватизації ОПЗ виступав Президент Віктор Ющенко. Своїм указом від 17 вересня він зупинив рiшення уряду про приватизацiю Одеського припортового. Крiм того, Окружний адмiнiстративний суд Києва 22 вересня ухвалив рiшення зупинити проведення конкурсу з продажу 99,5% акцiй заводу за позовом «ДнiпроАзоту».

Водночас прем’єр Юлiя Тимошенко заявила про продовження приватизацiї цього пiдприємства i намiр провести конкурс у встановленi термiни, а Фонд держмайна спростував наявнiсть пiдстав для припинення конкурсу.

Завод, який є одним із найбільших хімічних підприємств України, спеціалізується на виробництві аміаку й карбаміду, перевантаженні хімічної продукції, що надходить із країн СНД на експорт.

Директор Міжнародного інституту приватизації, управління власністю й інвестицій Олександр Рябченко Радіо Свобода сказав: «Я переконаний, що кошти підуть на покриття дефіциту державного бюджету. Там заплановано, що від приватизації у цьому році мало надійти 8 мільярдів гривень, а реально надійшло десь 600 мільйонів. Тому думаю, що з цими грошима буде те ж саме, що і з грошима від продажу «Криворіжсталі» – вони розчиняться у державному бюджеті».

За словами Олександра Рябченка, зараз державний сектор економіки за обсягом майна складає 21%, а його частка у ВВП лише 7%. Звісно, що фіскально невигідно продавати під час кризи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG