Доступність посилання

ТОП новини

Реструктуризація боргів «Нафтогазу» триває, рейтинг падає


Київ – Термін, коли державна компанія «Нафтогаз» мала розрахуватися по єврооблігаціях, збіг. А переговори про переоформлення боргу не завершені. Українська сторона спромоглася лише виплатити відсотки власникам облігацій на суму трохи більше ніж 20 мільйонів доларів. Для того, щоб домовитися з інвесторами й уникнути юридичного настання дефолту, у «Нафтогазу» лишається трохи більше тижня. У компанії запевняють, що переговори тривають успішно. Проте міжнародне рейтингове агентство Fitch у черговий раз знизило рейтинг «Нафтогазу», встановивши його на рівні «обмеженого дефолту».

До 1 жовтня компанія «Нафтогаз» мала розрахуватися за своїми єврооблігаціями на суму 500 мільйонів доларів, у зв’язку із завершенням терміну, а також виплатити понад 20 мільйонів відсоткового прибутку власникам цих бондів. Останнє зобов’язання українська сторона виконала. Що ж до погашення вартості єврооблігацій, то у «Нафтогазі» заявили, що не можуть цього виконати і запропонували обміняти їх на нові із більшою прибутковістю й державними гарантіями. Остаточне рішення щодо цього має бути ухвалене 9 жовтня, під час зборів кредиторів.

Однак, як заявляє партнер консалтингової фірми Aequi-Libria Карл Філіп Томас, який представляє групу кредиторів «Нафтогазу», після переговорів з представниками НАКу, що відбулися у середу, утримувачі облігацій погодилися на їхню реструктуризацію.

Слово за інвесторами

У «Нафтогазі» ж особливий оптимізм висловлюють щодо зміни позиції компанії Corblow, яка до останнього часу наполягала на погашенні боргів по євробондах до 30 вересня. Тепер же, як сказав Радіо Свобода речник «Нафтогазу» Валентин Землянський, ця компанія вирішила голосувати за реструктуризацію облігацій.

«Єдиний, хто виступав проти, – це компанія Corblow. Сьогодні ж вони сказали, що отримали купон по єврооблігаціях, тобто, виплату, і вони погоджуються на реструктуризацію облігацій. Ми чекаємо 9 жовтня зібрання тримачів облігацій. М’яч на їхній половині поля. Ми очікуємо їхніх заяв», – зазначив Валентин Землянський.

Борги реструктуризують, негативний імідж залишиться


Експерти ж прогнозують, що утримувачі єврооблігацій «Нафтогазу»,найімовірніше, погодяться на реструктуризацію боргів, оскільки у них просто не залишається вибору. Але ця ситуація, безперечно, дуже сильно вдарить по іміджу «Нафтогазу», вважає експерт із енергетичних питань Олександр Тодійчук.

«Поведінка «Нафтогазу» та уряду в цьому питанні була неадекватною. – Я не думаю, що такими критичними були кошти, які потрібно було виплатити. Самі ж переговори потрібно було розпочати хоча б за місяць, – зазначає Тодійчук. – У нас, на жаль, уже такий стиль, коли все ведеться в останній момент: і з «Газпромом» в останній день їдуть домовлятися, і з власниками облігацій теж 30-го виїжджають».

Як наслідок, каже Олександр Тодійчук, українській стороні слід забути про вигідні умови залучення зовнішніх коштів. Це стосується і кредитування, і «портфельних інвестицій», і проведення спільних операцій.

«Ризики у цих учасників будуть значно вищими на тлі цих подій. І, врешті-решт, це виллється у додаткові втрати з нашого боку», – вважає Олександр Тодійчук.

Рейтинг «Нафтогазу» знижуватиметься?


Тим часом, міжнародне рейтингове агентство Fitch знову дало негативну оцінку «Нафтогазу», знизивши рейтинги дефолту емітента у національній та іноземній валютах із рівня C до RD. До того ж, прогнозує керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін, найближчим часом рейтинг «Нафтогазу» буде знижений ще.

«RD – це рівень обмеженого дефолту. Думаю, що, на превеликий жаль, найближчими днями ми побачимо переростання рівня RD у наступний рівень, який означатиме повний дефолт компанії за її зобов’язаннями», – каже Бородін.

Днями рейтинг імовірного дефолту «Нафтогазу» знизило й міжнародне агентство «Moody’s».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG