Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» намагається реструктурувати півмільярдний борг


Київ – Сьогодні, 30 вересня, спливає термін як компанія «Нафтогаз України» має погасити єврооблігації загальною вартістю в 500 мільйонів доларів. Зараз у Лондоні тривають переговори щодо переоформлення цих боргів ще на п’ять років. У експертів різні думки щодо того, чи вдасться реструктурувати взяті «Нафтогазом» забов’язання і наскільки великою є загроза дефолту.

«Нафтогаз України» запропонував утримувачам єврооблігацій обміняти їх на нові, підкріплені суверенною гарантією держави Україна, з терміном виплати цих зобов`язань у вересні 2014 року. Тобто в разі, якщо «Нафтогаз» вчасно не розплатиться з утримувачами єврооблігацій, то це повинно зробити Міністерство фінансів України.

Як повідомив Радіо Свобода речник «Нафтогазу» Валентин Землянський, переговори щодо реструктуризації займу ще тривають.

«Зараз вони (інвестори) розглядають пропозиції, радяться з фінансовими аналітиками. Також з керівництвом компанії тривають переговори в Лондоні. По завершенню цих переговорів можна вже очікувати якоїсь реакції від утримувачів облігацій. Ми говоримо зараз про реструктуризацію, про погашення мови не йде. Ми варіант того, що реструктуризація не відбудеться і наша пропозиція не буде сприйнята, поки що не розглядаємо», – каже речник «Нафтогазу».

Радник прем’єра налаштований оптимістично

Днями Міжнародне рейтингове агентство «Moody`s» дещо знизило рейтинг імовірності дефолту «Нафтогазу». Тепер цей рейтинг розцінюється як невизначений. Натомість радник прем’єр-міністра з енергетичних питань, народний депутат від фракції БЮТ Олекса Гудима вважає, що побоювання відносно загрози дефолту є безпідставними.

«Інвестори, ті , які орієнтуються на оцінки МВФ, Європейського банку реконструкції та розвитку, вже давно рішення прийняли про реструктуризацію. Є бюрократична процедура, але рішення принципове ухвалене. «Нафтогазу» не загрожує дефолт», – каже Олекса Гудима.

Дефолт vs репутація

Проте інші експерти налаштовані менш оптимістично, ніж радник прем’єра. За словами Олександра Тодійчука, координатора з питань реалізації меморандуму Україна-ЄС у сфері енергетики, загроза технічного дефолту (тобто не повної, а часткової відмови від виконання зобов’язань) є високою.

«Надзвичайно висока ймовірність того, що буде технічний дефолт. Уряд і «Нафтогаз» має і мав передумови, щоб його не допустити», – стверджує експерт.

На думку Олександра Тодійчука, на теперішніх переговорах про реструктуризацію кредитних зобов’язань йдеться насамперед про репутацію «Нафтогазу» як надійного партнера. Технічний дефолт може допомогти вирішити деякі поточні проблеми, проте в цілому реноме надійного партнера коштує дорожче.

Остаточно завершити переговори з кредиторами треба до 20 жовтня – дати проведення зборів утримувачів облігацій «Нафтогазу».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG