Доступність посилання

ТОП новини

Кредитні перспективи. Чи отримає Україна четвертий транш від МВФ?


Київ – Умови не виконані, тож чи буде кредит? Кабінет Міністрів України сподівається на отримання четвертої черги позики від Міжнародного валютного фонду. Проте, експерти прогнозують, що невиконання взятих на себе зобов’язань може ускладнити цю процедуру.

Місія Міжнародного валютного фонду в Україні перебуватиме до кінця тижня. Головна мета приїзду – участь у розробці та аналізі проекту державного бюджету на наступний рік. Тим часом, деякі оглядачі висловлюють побоювання, що у зв’язку з невиконанням українською стороною взятих на себе зобов’язань, із отриманням чергового траншу кредиту МВФ можуть виникнути проблеми.

Однак, у Кабіні Міністрів сподіваються, що переговори з МВФ пройдуть успішно і Україна вчасно отримає чергову позику.

Гроші будуть попри невиконання умов?

Значну частину умов МВФ українська сторона і справді не виконала, каже Радіо Свобода представник БЮТу Ігор Єресько. Зокрема, тарифи на газ для населення та теплокомуненерго підвищені не були, дефіцит компанії «Нафтогаз» набагато більший, ніж наполягали у Фонді, а рекапіталізація банківського сектору виглядає непрозорою. Попри це, бютівець висловив переконання, що шанси на отримання четвертого траншу кредиту в України значні.

«Ці умови, як правило, в економіці робляться не так, що від цього до цього.., а мають певний допуск. Те, що нам дадуть цей кредит, я впевнений на 90%», – зауважив Єресько.

За логікою, Міжнародний валютний фонд не мав би виділяти Україні четвертого траншу кредиту, сказала Радіо Свобода представник Партії регіонів Ірина Горіна. Але це вже не вперше, коли українська сторона не виконує умов, взятих на себе перед МВФ. Тож, зважаючи на це, вважає Горіна, цілком імовірно, що й цього разу МВФ «закриє очі» і ухвалить рішення про виділення позики.

«І тоді відразу виникає інша площина. Для чого це робиться у глобальному масштабі? Чому країну, яка не виконує своїх зобов’язань, затягують у боргову яму? Кому це потрібно, і з якою метою?», – обурюється регіоналка.

Порушення домовленостей несуттєві?

Через те, що тарифи на газ для населення не підвищили з 1 вересня, а перенесли на пізніше, шанси України отримати кредит від Міжнародного валютного фонду дещо знизилися, вважає економіст Олександр Жолудь. Але, попри це, можливість того, що МВФ таки виділить ці кошти, велика.

«Основна причина, чому МВФ продовжує надавати кошти, це той факт, що вони не вважають достатньо суттєвими порушення меморандуму, які відбуваються, щоб призупинити поставки і поставити під загрозу як ситуацію в Україні, так і ситуацію в інших країнах, які інвестори можуть почати покидати лише через те, що побачать, що в Україні ситуація погіршується», – вважає експерт.

Починаючи з минулої осені, Україна вже отримала три транші кредиту stand-by. Це близько 10 мільярдів доларів. Четверта черга позики, котра запланована на листопад, передбачає виділення 2,5 мільярдів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG