Доступність посилання

ТОП новини

Тарифно-газова дилема, або Уряд говорить – НКРЕ вирішує?


Прем’єр Тимошенко опинилася в непростій ситуації...
Прем’єр Тимошенко опинилася в непростій ситуації...

Київ – Чи доведеться українцям платити за газ більше? Сьогодні, за кілька днів до запланованого підвищення, конкретної відповіді на це запитання немає. Проти збільшення тарифів виступила Федерація профспілок. Про те, що цього не буде, говорила і прем’єр. Але, попри все, слово за Національною комісією з електроенергетики.

За законом, НКРЕ України очолює голова, якого призначає на посаду та звільняє з посади Президент України. Водночас керівник цієї структури несе персональну відповідальність і перед Президентом України, і перед Кабміном за здійснення ним своїх функцій. Також передбачено, що енергетична комісія має бути незалежною структурою, але на практиці, на думку оглядачів, не обходиться без політичного впливу.

Федерація профспілок відхилила подання Національної комісії з регулювання електроенергетики щодо підвищення цін на газ для населення з 1 вересня. За словами голови ФПУ Василя Хари, без згоди профспілки Міністерство юстиції не має правових підстав для державної реєстрації відповідної постанови НКРЕ. Ймовірне збільшення вартості газу, у Федерації профспілок вважають необґрунтованим.

«З 1 вересня НКРЕ пропонує встановити ціну газу для населення у розмірі 732 гривень. А у 2010 році має відбуватися щоквартальне збільшення на 20%. Загалом, це виходить підвищення цін для населення, більше, ніж у 2,5 рази» – заявив Василь Хара.

Уряд говорить – НКРЕ вирішує?

Про те, що ціна газу для населення восени не зросте, говорила і Юлія Тимошенко. «Ніякого підвищення не буде», – заявила вона на початку тижня у ході візиту на Рівненщину. Проте уже наступного дня Прем’єр наголосила, що це питання – компетенція Національної комісії регулювання електроенергетики. Так само коментують і в Міністерстві ПЕК.

«Тарифами не міністерство займається. Питання потрібно адресувати НКРЕ», – каже Радіо Свобода речник Міністерства ПЕК Ді Фент.

Але і у НКРЕ Радіо Свобода не вдалося отримати конкретної відповіді на питання щодо підвищення ціни газу для населення.

«Це рішення було ухвалене ще 24 липня. Але процедура триває», – повідомила заступник начальника відділу зв’язків з громадськістю НКРЕ Юлія Нечипоренко.

Проте, що це за процедура, не зрозуміло. «Я, на жаль, не знаю нюансів», – сказала Нечипоренко.

Без підвищення ціни на газ для населення та бюджетних установ не обійтися, зазначає Радіо Свобода директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін. І, на його думку, робити це потрібно було ще минулого року. Що ж стосується заяв урядовців, говорить Саприкін, то, вони у даному випадку можуть лише радити, а рішення ухвалює НКРЕ.

«НКРЕ має бути незалежною установою. Вона повинна ухвалювати рішення, з урахуванням думки Кабінету Міністрів, однак останнє слово за НКРЕ»

Не підвищення тарифів зіпсує газові стосунки з Європою

Збільшення тарифів на газ для населення було однією з умов надання Україні чергового траншу кредиту від Міжнародного валютного фонду. У проекті Меморандуму з МВФ Кабінет Міністрів зобов’язався до кінця року збільшити ціни на газ для населення та підприємств теплокомуненерго на 20%. Відтак, якщо ця обіцянка виконана не буде, це негативно вплине на відносини України з Європою у газовій сфері.

«Можливо, Європейський Союз не надасть кошти, які має надати для закачування газу у підземні сховища. Питання досить гостре, – вважає Володимир Саприкін. – Український уряд підписав низку документів, у яких прописано, що однією з умов реформування нафтогазового комплексу є підвищення цін на газ».

Тож, якщо не буде підвищення ціни на газ, не буде ніякого реформування, каже Володимир Саприкін. Як результат – європейські установи просто відмовляться співпрацювати з Україною.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

XS
SM
MD
LG