Доступність посилання

ТОП новини

Чому Медведєв згадав про газ?


Архівна фотографія. Президент Росії Дмитро Медведєв і Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. Москва, 17 січня 2009 року
Архівна фотографія. Президент Росії Дмитро Медведєв і Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. Москва, 17 січня 2009 року

Київ – У черговому загостренні між Києвом та Москвою значною мірою присутня газова складова. Цьому питанню президент Дмитро Медведєв приділив чимало уваги у зверненні до глави Української держави. Медведєв звинуватив Київ у антиросійській енергетичній політиці.

У березні Україна підписала декларацію з Європейським Союзом щодо модернізації газотранспортної системи, що відразу викликало негативну реакцію Москви. Таку позицію російська сторона мотивувала тим, що вона, як постачальник газу, лишається поза процесом. Цього факту не оминув і президент Дмитро Медведєв у зверненні.

«Російським компаніям регулярно доводиться стикатися з відвертою протидією з боку української влади. Вище політичне керівництво України в обхід Росії домовляється з керівництвом Євросоюзу щодо постачання газу до Європи. До речі, нашого російського газу, і підписує документ, який є абсолютно несумісним із січневими українсько-російськими домовленостями», – обурюється президент Росії.

Газова логіка

При цьому російський президент заявив про «єдину для двох країн газову систему».

Однак, як зазначає керівник Секретаріату Президента України Віра Ульянченко, «за такою логікою ми б мали говорити і про єдність газових і нафтових ресурсів, що є на території Російської Федерації, оскільки так було в «добрі старі часи Радянського Союзу».

А уповноважений Президента з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський в інтерв’ю Радіо Свобода висловив здивування з приводу газової складової заяви російського президента. «Газові питання тут притягнуті абсолютно безпідставно. У мене таке враження, що ця заява російського президента свідчить про якусь розгубленість та невпевненість», – говорить Соколовський.

Що дратує Росію?

Зараз Росія занепокоєна зближенням України з європейською стороною у газовій сфері, зазначає експерт із енергетичних питань Олександр Тодійчук. Саме це, на його думку, найбільше дратує Росію.

«Європа підтримує Україну у пропозиціях, щоб Росія продавала свій газ на східному кордоні України, – каже Тодійчук. – І впливи Росії, у зв’язку з цим, будуть зменшуватися. А якщо на цьому тлі будуть ще й невдачі з «Північним» та «Південним потоком», то амбітні сценарії розвитку подій у газовому секторі можуть в Росії зруйнуватися».

А останньою краплею для Москва, каже пан Тодійчук, стала заява Європи щодо виділення Києву кредиту для закачування газу у підземні сховища.

Розрахунок на несплату

Не виключено, що нинішня заява президента Медведєва була підготовлена раніше, коли Кремль очікував, що Україна не встигне вчасно розрахуватися за російський газ, вважає директор консалтингової компанії East European Gas Analysis Михайло Корчомкін. «Кремль очікував, що на початку місяця Україна не заплатить за газ. Заява була готова і оприлюднена, незалежно від того, що по факту Україна оплатила газ, – каже Корчомкін. – До речі, так само було і місяць тому. Тоді теж готували якусь серйозну заяву. Проте Україна заплатила, і заяву скасували, а тепер – ні».

Наразі українська сторона веде переговори з «Газпромом» про скорочення поставок газу у наступному році з 52 мільярдів кубів до 35. При цьому, ціна транзиту російською газу українською територією має зрости на 35% – до 2,65 доларів за 100 кілометрів. Проте, ніяких результатів у переговорах з російською стороню поки немає.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG