Доступність посилання

ТОП новини

Яка нова газова сенсація чекає Україну? (Європейська преса)


Прага – Європейські газети інформують про нові газові шторми, які насуваються на Україну. Йдеться не лише проможливість дефолту «Нафтогазу України», але й про можливі результати нинішніх переговорів українського уряду з російським «Газпромом» щодо скорочення постачання газу до України у наступному році більш як наполовину. Деякі оглядачі прогнозують нові газові сенсації. Не виключають навіть, що заява Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко про відмову від підвищення цін на газ для населення означає, що уряд уже не розраховує на кредит від Європи у розмірі майже 4 мільярди доларів. Газети цікавить, чи вдасться Президентові Віктору Ющенкові домовитися з Туркменистаном про відновлення прямого постачання туркменського газу до України і як на це прореагує Росія.

Чимало оглядачів припускає, що ознакою нового повороту в нагнітанні напруження російсько-українських газових стосунків є фінансовий звіт «Газпрому» за перший квартал 2009 року, коли прибутки російського газового монополіста упали на 62 відсотки, і там вбачають одного з головних винуватців цього –Україну. Про це пише, зокрема, «Волл Стріт Джорнал», де відзначається, що прибуток російського газового гіганта впав у першому кварталі 2009 року до 100 мільярдів рублів з понад 270 мільярдів у першому кварталі 2008 року. Також відзначається, що один із «винуватців» цього – Україна, яка «зменшила постачання газу до Європи».

Нещодавно у цій же газеті європейський експерт Томаш Валашек відзначив, що рішення про надання європейськими фінансовими структурами біля 4 мільярдів доларів для закупівлі Україною російського газу до наступної зими є дуже відповідальним для Києва, який має не лише гарантувати зимове постачання газу європейцям, але й провести структурну реформу свого газового сектору. Ціна питання – перспектива вступу України до ЄС.

Але вже сьогодні російська «Нєзавісімая ґазета» не виключає, що відміна Юлією Тимошенко обіцянки підняти ціну на газ для населення, що було однією з умов отримання європейського кредиту, означає одне: «український прем’єр інформована – грошей від Європи на закупівлю газу у сховища України не буде». Російське видання посилається на неназваних українських чиновників і на «Нафтогаз», який стверджує, що «зібрані Євросоюзом кредитори відкладають час остаточного рішення» щодо згаданого кредиту». «Нєзавісімая ґазета» не виключає, що питання з відновленням постачання туркменського газу до України уряд Тимошенко використовує виключно для того, щоб «домогтися від «Газпрому» поступок щодо зменшення обсягів закупівель газу» на наступний рік – із запланованих раніше за контрактом 52 мільярдів кубів до всього лише 25 мільярдів кубічних метрів. Тут газета нагадує, що Україна вже заборгувала за недоотримання газу з Росії кілька мільярдів доларів, і питання це повисло в повітрі. Російське видання також цитує представників Президента України, які побоюються, що Росія не погодиться на таке масштабне скорочення постачання газу для Києва.

«Москоу Таймз» інформує про загрозу дефолту «Нафтогазу України» і демарш групи російських та західних інвесторів, які намагаються заблокувати плановану українським урядом реструктуризацію євробондів держкомпанії «Нафтогаз». Відомо, що у вересні компанія мала погасити 5-річні облігації на суму у 500 мільйонів доларів, але вона не має на це грошей, і тому уряд ініціював реструктуризацію. Та у відповідь почалася потужна кампанія проти цього. Серед ініціаторів таких дій і колишній генеральний директор одного з підрозділів «Газпрому» Олексій Ольшанський, який нині є одним із керівників інвестора «Нафтогазу» з Белізу – компанії «Корблоу». І Ольшанський, і «Газпром» дружно заперечили взаємний зв’язок на сьогодні. Речник «Газпрому» Сергій Купріянов навіть заявив, що його компанія абсолютно не зацікавлена у банкрутстві «Нафтогазу», враховуючи довгострокові контракти з ним. «Корблоу» має заручитися для блокування реструктуризації «Нафтогазу» підтримкою власників 25 відсотків євробондів компанії. Ольшанський і група власників акцій вже мають згоду однієї п’ятої розпорядників євробондів «Нафтогазу».

Оглядачі не виключають складних фінансових комбінацій довкола української газової компанії, що може передбачати «кабальні і непрозорі умови погашення облігацій», як про це пише російська «Время новостєй».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG