Доступність посилання

ТОП новини

МВФ: світова економіка одужує, хоча не зрозуміло, чи надовго


I
I

Прага – Світове господарство починає потрохи оговтуватися після занепаду, але подальший поступ буде непростим. Так вважає Міжнародний валютний фонд. Для того, щоб позитивні тенденції закріпилася, фахівці закликають, зокрема, змінити структуру міжнародної торгівлі.

Світова рецесія залишила «глибокі шрами», які ще довго будуть турбувати споживачів і підприємців. Останнє падіння виробництва було найглибшим від часів Другої світової війни, тому повне одужання настане ще нескоро, зазначає старший економіст МВФ Олівер Бланшар, яку він висловив у статті, опублікованій на сайті фонду.

Попри певне пожвавлення економічних показників, Олівер Бланшар не бачить підстав для того, щоб у найближчий час зменшився рівень безробіття у світі. А пік безробіття, очевидно, припаде на наступний рік, вважає оглядач.

Головний економіст МВФ описує два чинники, необхідні для сталого розвитку світового господарства. По-перше, економіки не повинні бути так сильно залежними від грошових ін’єкцій з боку урядів. По-друге, необхідно змінити структуру міжнародної торгівлі. Сполучені Штати мають активніше продавати свої товари за кордон, щоб зменшити свій велетенський торговельний дефіцит. А держави Азії, з іншого боку, мають більше імпортувати. Задля цього треба вплинути на інтереси споживачів, що є непростим завданням.

Щоправда, до певної міри це вже відбувається. Після потрясінь на ринку житла і біржах американці стали ощаднішими. Але для того, щоб врівноважити падіння попиту в Північній Америці, Китай та інші азійські держави повинні витрачати більше. Велике питання – коли ж це станеться?

Олівер Бланшар зауважує, що нині валовий внутрішній продукт азійських держав становить приблизно половину від американської економіки, а до 2014 року цей показник зросте до 70 відсотків.

А для того, щоб китайці змогли оживити світове господарство, треба, щоб громадяни там мали сильнішу соціальну підтримку і легший доступ до кредитів, радить оглядач.

Білий Дім впливає не економіку решти світу

Експерт МВФ стурбований тим, що повільне пожвавлення економіки може призвести до того, що американська влада опиниться під сильним політичним тиском витрачати більше. Але якщо не протидіяти цьому тиску, то бюджетний дефіцит США сягне ще вище. Це може підірвати довіру до спроможності Вашингтона повернути позики. Інвестори можуть почати хаотично втікати з країни, а долар покотиться вниз, що врешті-решт, занурить американську економіку в нову кризу, попереджає експерт.

Раніше цього місяця президент США Барак Обама висловив сподівання, що американська економіка скоро піде догори. «Я переконаний, що кроки, які ми робили протягом останнього півріччя, допомогли зупинити наше економічне вільне падіння. Ми втрачаємо робочі місця удвічі повільніше, ніж на початку року. Наша фінансова система більше не є на межі краху. Ціни на житло зросли, вперше за майже три роки», – зауважив Обама, поклавши відповідальність за гострі економічні проблеми на попередню адміністрацію Буша.

Як визнають в МВФ, світова криза не лише почалася в Америці, але від стану економіки США буде залежати, коли ж одужає решта світу.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG