Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв наказав «Газпрому» не йти на поступки Києву


Президент Росії Дмитро Медведєв доручив керівникові «Газпрому» Олексію Міллеру притримуватися у взаєминах з Україною укладеного 19 січня 2009 року контракту, не погоджуватися на зміни умов щодо оплати транзиту російського газу через Україну.

Президент Росії Дмитро Медведєв доручив керівникові «Газпрому» Олексію Міллеру притримуватися у взаєминах з Україною укладеного 19 січня 2009 року контракту, не погоджуватися на зміни умов щодо оплати транзиту російського газу через Україну. Про те, що такі пропозиції надходять із Києва, Міллер поінформував Медведєва під час робочої зустрічі у понеділок уранці.

Президент Росії уточнив, чи передбачається пропонований з Києва порядок розрахунків діючим договором, і отримав негативну відповідь керівника «Газпрому». «Тоді й не платіть!» – порадив президент Росії. «Потрiбно дiяти вiдповiдно до укладеного договору. Ми спецiально його готували, вiн у муках дiстався, ми за ним i працюємо», – наголосив Медведєв.

Керівник «Газпрому» Олексій Міллер поінформував Дмитра Медведєва, що Україна протягом останнiх двох мiсяцiв платить у повному обсязi за постачання росiйського газу. Але, додав вiн, «нам доводиться чути з боку українських партнерiв, що було б непогано розглянути питання про передоплату через транзитний тариф».

При цьому Мiллер зазначив, що «на сьогоднi транзит росiйського газу через територiю України оплачено до першого кварталу 2010 року включно». «Те, що українськi партнери платять, – це добре, це можна тiльки схвалювати. Це ознака того, що нашi партнери належним чином виконують свої зобов’язання», – сказав у відповідь Медведєв.

1 вересня прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що досягла домовленості з російською стороною про те, що «Нафтогаз» оплачуватиме тільки фактично спожитий обсяг газу.

2 вересня НАК «Нафтогаз України» заявив, що прогнозує в 2010 році збільшення ставки на транзит російського газу.

3 вересня Юлія Тимошенко повідомила, що з 1 січня 2010 року суттєво підвищується вартість транзиту російського газу територією України до Європи. Цього ж дня офіційний представник ВАТ «Газпром» Сергій Купріянов заявив, що «тариф на транспортування газу територією України визначається за формулою, закладеною в контракті. Залежно від цін на нафту, значення тарифу може бути різним. На даний момент прогноз «Газпрому» наступного року – 2,56-2,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів».

У 2009 році ставка на транзит російського газу становить 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів.

***

Минулого четверга Прем’єр-мiнiстр Юлiя Тимошенко збiльшила прогноз закупiвлi росiйського природного газу Україною в 2010 роцi до 27-33 мільярдів кубометрів.

«Ми домовилися, що у зв’язку з кризою Україна споживатиме менше обсягiв газу як у 2009, так i в 2010 роцi. 33 мільярди кубів Україна спожила в 2009 роцi i наступного року це також буде 27-33 мільярдів залежно вiд розвитку ситуації», – заявила прем’єр, вiдкриваючи засiдання уряду.

Минулого місяця Тимошенко заявляла про плани української сторони скоротити закупiвлi росiйського газу в 2010 роцi до 25 мільярдів кубів порiвняно з 33 мільярдами в 2009 роцi. Через кiлька днiв вона уточнила, що може йтися про 25-27 мільярдів.

Український і російський прем’єри днями домовилися про те, що Україна сплачуватиме за фактично спожиті обсяги імпортованого газу замість обсягів, передбачених контрактами на поставку палива.

Контрактом на поставку газу в 2010 році передбачений обсяг імпорту 52 мільярдів кубометрів газу з можливістю 20% зниження поставок до 42 мільярдів.

«Нафтогаз України» подав пропозицію російському «Газпрому» переглянути обсяги постачань газу в 2010 роцi.

***

Тим часом Президент Віктор Ющенко наполягає на юридичному оформленні домовленостей прем’єрів України і Росії Юлії Тимошенко й Володимира Путіна про незастосування санкцій до України за недобір газу.

Як повідомляє головна служба інформаційної політики Секретаріату Президента, Ющенко звернувся до Тимошенко з відкритим листом, у якому висловив свою стурбованість ситуацією у відносинах з Росією в газовій сфері.

«Я з задоволенням довідався про обіцянку прем’єра Росії не застосовувати штрафні санкції за недобір газу, як це передбачено газовими угодами», – заявляє в листі Президент і додає, що за розрахунками експертів, розмір штрафних санкцій за недобір газу в першому півріччі 2009 року становить 41,9 мільярда гривень.

За словами Ющенка, така позиція прем’єрів України і Росії свідчить про те, що в газові угоди необхідно вносити зміни. А домовленості, які мають таку вагу для України, потрібно зафіксувати на папері, щоб убезпечити себе від застосування цих санкцій у майбутньому, наполягає Президент.

Глава держави також закликав уряд на одному з найближчих засідань ще раз повернутися до обговорення фінансового стану «Нафтогазу» і до питань реформування газового ринку.

1 вересня під час зустрічі в Польщі Тимошенко і Путіна обидва прем’єри заявили, що домовилися про сплату Україною за фактично спожиті обсяги імпортованого газу замість обсягів, передбачених контрактам на поставку палива.

Україна планує імпортувати 27-33 мільярди кубометрів російського газу 2010 року замість законтрактованого мінімального обсягу 42 мільярди.

Цього року імпорт прогнозується на рівні 32-33 мільярдів кубів, що відповідає положенню контракту з урахуванням 20% знижки.

Водночас Україна порушувала обсяги щоквартального імпорту, визначені угодою на постачання газу.

Президент не вважає, що можна вірити заявам Росії про гарантії, що вона не застосує передбачених двосторонньою угодою штрафів за недобір Україною законтрактованого газу.

В інтерв’ю телеканалові «Інтер», яке передавали в неділю ввечері, Віктор Ющенко заявив: «Які гарантії можуть бути, коли чорним по білому написано, що за недобір російського газу в опалювальний сезон покупець платить 150 відсотків вартості газу, а в міжопалювальні періоди 300 відсотків?»

«Таких штрафів у нас за 7 місяців накопичилося за угодами, які підписав уряд, за невибраний газ 41,5 мільярдів гривень. Ми за весь газ, який спожили за 7 місяців, менше заплатили», – додав Президент.

За його словами, очевидно, що про жодні зміни до такого договору російська сторона не вестиме мови, бо це «найслабше місце, найбільший програш, який допустила урядова команда при підписанні цієї угоди».

«Це один із механізмів залежності, причому навіть не економічної, а політичної», – наголосив Ющенко.

Прем’єр-міністри України і Росії Юлія Тимошенко та Володимир Путін після своєї зустрічі на початку вересня, яка відбулася в Польщі, оголосили, що Україна всупереч підписаному чинному контрактові зможе відбирати менше газу, ніж передбачає цей контракт, і при цьому не сплачувати штрафні санкції за цей недобір відповідно до контракту.

Але жодних документів за результатами зустрічі вони не підписували, обмежившись усними заявами.

Після того Ющенко в відкритому листі до Тимошенко заявив, що ці домовленості, які мають таку вагу для України, потрібно зафіксувати на папері, щоб убезпечити від застосування цих санкцій у майбутньому.
XS
SM
MD
LG