Доступність посилання

ТОП новини

Переговори щодо Ірану продовжать іще цього місяця


Іран і шість провідних держав світу закінчили в четвер у Женеві переговори на тему суперечливої іранської ядерної програми домовленістю зустрітися знову ще до кінця жовтня.

Як повідомив координатор зовнішньої і безпекової політики Євросоюзу Хав’єр Солана, ця наступна зустріч зосередиться саме на ядерних питаннях.

За його словами, ближчим часом представники Міжнародного агентства з атомної енергії проінспектують новий іранський ядерний об’єкт біля міста Кума, про існування якого стало відомо днями.

Солана також заявив про домовленість «у принципі», що уран, необхідний для дослідного іранського реактора в Тегерані, збагатить для Ірану якась третя країна.

На переговорах у Женеві після тривалої перерви зібралися представники Ірану, а також п’яти країн-постійних членів Ради безпеки ООН – Великої Британії, Китаю, Росії, Сполучених Штатів Америки і Франції – і Німеччини.

У кулуарах цих переговорів відбулася також двостороння зустріч заступника держсекретаря США Вільяма Бернза та іранського представника з ядерних проблем Саїда Джалілі. Це був найвищий рівень американсько-іранської зустрічі за три десятиліття. Про її результати не повідомляють.

Світова спільнота підозрює Іран у спробах розробити ядерну зброю. Іран це заперечує.
XS
SM
MD
LG