Доступність посилання

ТОП новини

Світ чекає на результати ірландського референдуму щодо ЄС


В Ірландії в суботу рахують голоси п’ятничного референдуму щодо схвалення чи несхвалення Лісабонського договору, який має на меті заснувати нову структуру інституцій Європейського Союзу й змінити засади його функціонування в бік більшої централізації.

На результати очікують у другій половині дня.

Цей Договір уже ратифікували всі країни ЄС, крім Ірландії, а також Польщі і Чехії.

Ірландія – єдина країна Євросоюзу, законодавство якої вимагає також обов’язкового референдуму для схвалення таких договорів. Усі головні партії країни, і владні, і опозиційні, підтримують Лісабонський договір, але близько половини населення проти нього.

Минулого року Ірландія вже провалила Лісабонський договір на такому ж референдумі, але ЄС домігся нового голосування, пообіцявши Ірландії певні поступки.

За опитуваннями напередодні референдуму, цього разу незначну більшість мали б набрати прихильники Договору. Екзит-полів визнаних соціологічних служб не проводили. Власне опитування, яке провела на виході з дільниць одна з ірландських партій, теж стверджує про позитивний для Лісабонського договору результат.

Влада країни раніше заявляла, що в разі провалу й цього разу третього референдуму вже не буде.

У всіх країнах ЄС Договір уже схвалили парламенти; у Польщі й Чехії ратифікаційні документи не підписують тим часом президенти цих країн. У Чехії справу гальмує також нещодавнє оскарження Лісабонського договору в Конституційному суді країни.

Лісабонський договір може набути чинності, тільки якщо його ратифікують усі 27 країн-членів ЄС без винятку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG