Доступність посилання

ТОП новини

Що буде з бюджетом-2010


Київ – Сьогодні Верховна Рада має продовжити розгляд виконання державного бюджету в першому півріччі цього року. Народні депутати також планують розглянути проект бюджету на наступний рік.

Кабінет Міністрів затвердив проект держбюджету на 2010 рік ще в середині вересня. За словами Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, цей документ передбачає не лише антикризові заходи, а й фундаментальні реформи.

Водночас прем’єр прогнозує, що парламент може заблокувати ухвалення бюджету, а в разі ухвалення Президент його заветує.

Голова Секретаріату Президента Віра Ульянченко вже заявила, що не розуміє, на якій макроекономічній базі формувався цей документ. А на думку заступника голови Секретаріату Олександра Шлапака, збільшення номінального ВВП на рівні 23 відсотки завищене.

Опозиція за бюджет не голосуватиме

Звичайно критикує проект бюджету на наступний рік і опозиція.

Депутат із Партії регіонів Олексій Плотников каже: «Враховуючи, що бюджет є скоріше політичним, аніж економічним документом, у мене немає оптимізму щодо перспектив його ухвалення. Це не є чимось таким, за що варто голосувати. Це бюджет передвиборчий, це бюджет політичний. Це скоріше пропозиції, бажання, декларації, аніж реальний економічний документ».

Не голосуватимуть за бюджет 2010 і комуністи. Адам Мартинюк: «Швидше за все він не буде ухвалений, тому що це не бюджет, а агітка, поки що».

Бюджет ухвалять після доопрацювання?

А от заступник голови парламентського комітету з питань бюджету Олег Ляшко переконаний, що після доопрацювань Верховна Рада проголосує за проект бюджету на наступний рік.

«Якщо політика не завадить, то бюджет буде прийнятий. Бо він має бути прийнятий, якщо ми дбаємо про те, щоб у наступному році люди отримали підвищені зарплати і пенсії. Лише законом про бюджет можна піднімати і мінімальний прожитковий мінімум, і заробітну плату, і пенсії», – заявляє депутат від БЮТ.

Витрати держбюджету на наступний рік пропонують встановити на рівні майже 323 мільярди гривень, а граничний розмір дефіциту бюджету пропонується майже в 47 мільярдів гривень.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG