Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-німецькі відносини не будуть ані кращими, ані гіршими – посол


Посол доктор Ганс-Юрґен Гаймзет
Посол доктор Ганс-Юрґен Гаймзет

Львів – Відносини між Києвом та Берліном після виборів у Німеччині не зміняться, заявив у Львові посол Німеччини в Україні Ганс-Юрґен Гаймзет. Він разом зі львів’янами святкує цими днями 20-ліття падіння Берлінського муру та День німецької єдності. Німецький дипломат говорив про те, що нині не на часі розмови про вступ України в Євросоюз, і пояснив візову політику Німеччини щодо України.

Німецький посол Ганс-Юрґен Гаймзет привіз у Львів не вельми добру новину. Адже свій новий візовий відділ німецьке посольство відкриє у Донецьку, натомість у Львові навіть не планує, хоча на Львівщині є понад 100 підприємств із німецькими інвестиціями, а мешканці західних теренів є найактивнішими прохачами німецьких віз.

Загалом за останній рік німецька амбасада у Києві видала українцям понад 130 тисяч віз, більшість із них довготермінові.

Посол пояснив, чим зумовлене рішення німецької сторони відкрити візовий відділ саме в Донецьку.

«Візовий відділ – це не головна мета, ми маємо чимало проектів. Ідеться про те, щоб посилити європейське мислення на сході; ми знаємо, куди рухається потяг у Львові. У Львові є консульства, де видають візи Шенґену. Ми хочемо бачити Україну єдиною, тому йдемо к Донецьк. Сподіваюся, що це не зашкодить добрим відносинам із заходом України», – наголосив Ганс-Юрґен Гаймзет.

Водночас місцеві експерти вважають, що однією з причин відкриття візового центру Німеччини в Донецьку є, на їхню думку, наближеність східного регіону України до Росії і бізнесові інтереси.

Німецькі бізнесмени не інвестують в Україну, бо не захищені

Із 2004 року динаміка надходжень німецьких інвестиції в Україну з кожним роком стрімко падає. За останній рік в Україну було вкладено з Німеччини понад 6 мільйонів євро. Але, зазначив посол, це гроші не лише німецьких підприємців, а й чужих компаній, які працюють у Німеччині.

Німецькі ж інвестори не вкладають грошей в українську економіку, бо в Україні панує непрогнозована і нестабільна ситуація. Великі німецькі компанії не мають зацікавлення до України й інвестують величезний капітал у Китай. Водночас маленькі і середні підприємці бояться України – вони не почуваються тут захищеними, їм не відшкодовують ПДВ. «Проблеми в тому, що відсутня правова база, загалом певність у країні», – сказав Ганс-Юрґен Гаймзет.

Саме від внутрішньої ситуації в Україні залежатиме ставлення до неї в Європі. Нині питання вступу Україні в Європейський Союз не на часі, наголосив німецький посол.

Він висловив сподівання, що в Україні після президентських виборів ситуація зміниться на краще і будуть запроваджені нові реформи, а світові будуть зрозумілі ті процеси, які відбуватимуться в країні.

(Львів – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG