Доступність посилання

ТОП новини

«Ставка хабара». Хабар у мільйон доларів перестає бути для України сенсацією


Україна посідає 118 місце у світі за індексом сприйняття рівня корупції, констатує аналіз Міжнародної організації «Трансперенсі Інтернешнл». Гірші, ніж в України, показники в Білорусі, в Росії, а також в африканських державах. Чи праві скептики, які стверджують, що в Україні хабарництво нездоланне? Та якими є масштаби корупції в Україні?

У рейтингу «100 найбільших хабарів» 5 представників Львівщини

За рейтингом українських правоохоронців «100 найбільших хабарів», пальму першості міліція відвела голові однієї із селищних рад на Миколаївщині. Він вимагав понад мільйон доларів, якщо вірити слідству. У таких же апетитах правоохоронці підозрюють голову сільради у Криму. А замикає рейтинг завідувач відділення наркодиспансеру з Чернівецької області, якого підозрюють у вимаганні понад 2 тисяч доларів.

У список «ТОП-100» найбільших хабарників держави, який складали правоохоронці, потрапили й п’ятеро львівських хабарників. Однак, згідно з соціологічними дослідженнями громадської організації «Гідна Україна», на думку мешканців Львівщини, саме львівські правоохоронні, зокрема працівники ДАІ, – найбільші корупціонери і хабарники, інформує місцева кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

У список правоохоронців потрапили ті хабарники, яких вдалося затримати на «гарячому»: голова Пасіки-Зубрицької сільради, двоє депутатів, заступник голови Пустомитівської сільради та його заступник – їх затримали на хабарі 200 тисяч доларів. У списку хабарників – голова сільради на Львівщині (за 370 тисяч гривень), начальник місцевої станції електропостачання (за 75 тисяч гривень), начальник відділу реєстрації актів цивільного стану районного управління юстиції (за 50 тисяч гривень), заступник начальника Головного управління земельних ресурсів (за 33 тисячі гривень). Чомусь відсутній у списку екс-суддя Зварич з мільйонними хабарами.

Цього року обласна прокуратура порушила карну справу проти медиків міського шпиталю Сокальського району, які вимагали від пацієнтів хабарі по 300-500 гривень, видавали за грошову винагороду довідки.

Як правило, у ЗМІ потрапляє офіційна інформація від правоохоронців чи прокуратури про затримання хабарників на невеликих сумах. Натомість мешканці області до найбільших корупціонерів і хабарників відносять судову систему, міліцію, працівників ДАІ окремо, прокуратуру. Рівень довіри до влади Львівщини знизився на 30% у порівнянні з 2007 роком лише тому, як пояснюють респонденти, що серед чиновників виріс рівень хабарництва і розмір грошової винагороди. У державних органах влади Львова та Львівщини хабарництво процвітає, як і серед депутатів усіх рівнів, стверджують дані громадської організації «Гідна Україна».

Адвокат Дмитро Гудима вважає, що боротись із хабарниками, зокрема суддями, майже неможливо. Єдиний вихід – це акції громадської непокори. «Якщо є факти порушень, то люди, які їх мають, повинні звертатись у правоохоронні органи чи в Генеральну прокуратуру України, це єдиний шлях щось довести. Зрештою, можна проводити громадські акції під стінами Генпрокуратури. Громадськість має бути найбільш активна», – переконаний адвокат Дмитро Гудима.

СБУ задокументувало 27 епізодів вимагання і отримання хабара суддею на Одещині

Рекорди хабарництва правоохоронці фіксують не лише за сумами мзди, а й за кількістю підношень. Співробітники СБУ порушили кримінальну справу проти одного із суддів Одещини.

За даними слідства, було 27 випадків, коли слуга Феміди вимагав і отримував гроші прямо у робочому кабінеті. «У ході розслідування, яке проводила спеціально створена група зі слідчих СБУ та Генпрокуратури, було встановлено додаткові докази вчинення підозрюваним суддею злочинів при здійсненні ним правосуддя», – зазначила речниця СБУ Марина Остапенко.

Наразі слідство завершене. Розслідування справ тривало 1,5 роки. Матеріали кримінальної справи проти судді-хабарника налічує 24 томи. А обвинувальний висновок міститься на майже 500 аркушах.

На Харківщині за хабарництво засудили мера Балаклеї


Більшість хабарів в Україні пов'язані з виділенням землі або її орендою. Саме за виділення землі звинуватили в хабарництві екс-мера міста Балаклея (на Харківщині). Справа дійшла до вироку суду. Наступні 10 років колишній міський голова змушений буде провести за ґратами. Принаймні таким був вердикт Апеляційного суду Харківської області: «...за хабарництво в особливо великих розмірах» – повідомляє місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Журавльова.

Міського голову Балаклії затримали наприкінці січня під час отримання хабара в 900 тисяч гривень, це була частина грошей, які Олександр Кияниченко вимагав у місцевого бізнесмена за виділення земельних ділянок під забудову житловими будинками та ведення сільського господарства (загальною площею майже 8 гектарів). За даними слідства, за землю і оформлення документів Кияниченко в цілому вимагав 1 мільйон 700 тисяч гривень.

На суді міський голова кілька разів змінював свідчення. Зокрема, стверджував, що гроші брав у борг: хотів покласти їх у банк, щоб на відсотки побудувати храм.

На останньому слуханні Кияниченко таки визнав себе винним, але не в отриманні хабара, а в шахрайстві. І попросив суд взяти до уваги відсутність у нього попередніх судимостей, наявність неповнолітніх дітей, старої матері та призначити йому умовне покарання.

Натомість суд вирішив, що колишній мер Балаклії не зможе виправитись без ізоляції від суспільства. Вирок судді – 10 років позбавлення волі із конфіскацією майна – став несподіваним для підсудного, його адвоката та родини. Упродовж місяця вони мають право подати апеляцію до Верховного Суду України.


Корупція і хабарництво – явища, не викорінені у всьому світі, інша справа,що та чи інша політична система може сприяти розвитку корупції або зменшити її, зауважує правозахисник Дмитро Гройсман. А причини розквіту хабарництва в Україні в тому, що досі майже вся власність перебуває в тіні. «Абсолютна більшість власності, яка існує в державі, не легалізована законним чином. А підґрунтям корупції та хабарництва є бажання захопити чи отримати власність незаконним шляхом (землю, будівлі, промислові підприємства)». Необхідно мати прозорі кадастри власності, реєструвати права власності й зробити їх публічними, додав Дмитро Гройсман, і лише тоді з’явиться дієвий механізм, щоб люди змогли відстоювати свої права.

Корупція є проблемою і для Заходу

Євросоюз занепокоєний великими масштабами корупції у Румунії й Болгарії – країнах-новачках у європейській спільноті. Звіти й аналізи європейського статистичного інструменту, що має назву «Євробарометр», свідчать: саме ці дві країни найбільш корумповані зі всіх 27 держав-членів ЄС, розповідає кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі Віталій Єреміца.

Місцеві аналітики, разом із Єврокомісією та Європарламентом чинять тиск на лідерів Румунії та Болгарії, вимагаючи рішучості у вирішенні численних корупційних скандалів. Один із аналізів організації GRECO (Група Країн проти Корупції) наголошує навіть на небезпеці, що найближчим часом може поглинути Європу, а саме розповсюдження корупції зі східноєвропейських країн.

Проте, заперечувати існування корупції в розвинених країнах Заходу не можна. Прояви цього явища спостерігаються у кожній з країн ЄС. Найчастіше у корупційному контексті тут говорять про Італію з її традиціями мафіозних кланів та мереж, що мають «своїх людей» у всіх ешелонах влади.

На місцевих рівнях, скажімо, у Бельгії нерідко спалахують скандали навколо тендерних процедур чи фінансових махінацій. В коментарі для Радіо Свобода один із експертів Центрального офісу боротьби проти корупції у Брюсселі зазначив, що найчастіше подібні випадки трапляються у регіонах, де окремі політичні об’єднання зберігають лідерство протягом тривалого часу. Декілька років тому, масштабний корупційний скандал був пов’язаний із вихідцями з країн колишнього Радянського Союзу. Знайшовши контактних осіб у мерії міста Антверпена, там був організований механізм виготовлення посвідчень особи та паспортів, що продавалися нелегальним мігрантам.

Хоча корупція є всюди у світі, її розміри, м’яко кажучи, різні. Індекс сприйняття рівня корупції України становить 2,7 пунктів з 10, за даними «Транспаренсі Інтернешнл». А, наприклад, корупційний індекс у Данії, Фінляндії та Новій Зеландії – 9,4 пунктів.


Чому в Україні дають (беруть) хабарі?
Ілля, студент: Рівень життя в країні низький, тому бізнесмени не платять податки, а державні службовці беруть хабарі.
Світлана, викладач: Коли людина дає хабара, вона розраховує швидше вирішити якесь питання, яке той же чиновник може затягувати до безкінечності. Це наша ментальність.
Володимир Борисович, водій: Влади немає в країні нормальної, щоб знищила корупцію і хабарництво. Людей сьогодні змушують це робити.
Любов Іванівна, пенсіонерка: Не можна прожити за ті гроші, які отримують рядові державні службовці, тому й беруть хабарі. Але не всі, а лише ті, які обіймають посаду, яка дозволяє їм це робити. Нам просто не дадуть хабара.
Анатолій, будівельник: Наші люди звикли просто брати хабарі. Народ у нас такий. За таке потрібно карати.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG