Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині щороку стає більше на 400 чиновників


Люди скаржаться на хабарництво
Люди скаржаться на хабарництво

Львів – 23 червня восьмий рік поспіль українські чиновники відзначають День державної служби. Власне, від праці цих людей і залежить система державного управління, якість життя громадян і стабільність держави. Однак люди нарікають на рівень життя, самі політики і представники влади заявляють про нестабільну ситуацію в державі – і водночас чисельність чиновників в Україні зростає щороку. На тисячу найманих працівників на Львівщині припадає 20 державних службовців.

Скільки взагалі державі потрібно службовців, не знає ніхто. За останні вісім років на Львівщині, за даними Головного управління статистики, щороку на 400 чиновників стає більше. Для нових працівників створюються управління, відділи, департаменти.

Половина апарату в органах державного управління має статус державних службовців. А це гарантує таким особам високі пенсії, понад 3–4 тисячі гривень на місяць, соціальні пільги – надбавки за вислугу років, на оздоровлення при наданні відпустки, додатково оплачувані відпустки; а коли ці особи продовжують працювати після пенсії, то отримують і зарплату, і пенсію. Пільги мають держслужбовці тільки вищих категорій.

Молодь не приваблює робота в державних органах влади

Понад 73 відсотки державних службовців – жінки. Однак керівні посади займають переважно чоловіки віком від 46 до 54 років.

Через невеликі зарплати молодь не затримується надовго в державному управлінні. А це доволі тривожний сигнал, сказав Радіо Свобода голова асоціації працедавців Львівщини Зеновій Бермес.

«Сьогодні в державі вигідніше тому, хто краде, нечесно заробляє, кому байдуже до державних інтересів, а складно тим, хто працює і платить податки ще й «за того хлопця». Необхідні реформи державного управління, щоб там працювали ті, хто пишався б своєю роботою, отримував би належну зарплату і не дивився на хабар», – вважає він.

Кожен п’ятий чиновник бере хабарі

Держслужбовців громадяни відносять до найбільших хабарників. Згідно з загальнонаціональним дослідженням стану корупції в Україні, громадяни, які спілкувались із чиновниками, кожному п’ятому з них давали хабар, щоб залагодити якусь справу. Хабарі державні службовці вимагають переважно у людей із середньою спеціальною освітою і зарплатою від тисячі до двох тисяч гривень, віком від 30 до 44 років.

Лише 10 відсотків громадян із власної ініціативи несуть хабарі в органи державної влади. Це люди з вищою та середньою спеціальною освітою, високим рівнем доходів. Для них важливо якомога швидше і позитивно вирішити власне питання у стінах влади.

Із таких досліджень випливає, що за роки незалежності українські службовці не здобули довіри і поваги у громадян, задля яких і мають працювати. Ба більше, нині на Львівщині бракує професійних управлінців. Високі посади займають люди, які взагалі не мають досвіду державного управління, спеціальної освіти. І, лише ставши мером чи головою держадміністрації, такі особи починають учитись найелементарніших навиків державної служби…

(Львів – Київ)

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG