Доступність посилання

ТОП новини

Росія не відповіла Україні на пропозицію про зустріч президентів


Росія не давала відповіді Україні на пропозицію про двосторонню зустріч президентів двох країн Віктора Ющенка і Дмитра Медведєва, заявив російський міністр закордонних справ Сергій Лавров.

На запитання, чому такої відповіді немає і як це можна розцінити, Лавров заявив: «Це можна розцінити лише як відсутність відповіді. ...Дві країни дружать, але відповіді немає», – сказав він.

Зі свого боку, виконувач обов’язків голови МЗС України Володимир Хандогій повідомив, що українська сторона кілька разів зверталася до Росії із пропозицією про зустріч президентів в рамках саміту голів держав СНД в Кишиневі 9 жовтня, проте не отримувала відповіді.

«Відсутність відповіді теж є відповідь», – сказав Володимир Хандогій.

Раніше Президент Віктор Ющенко заявив, що планує 9 жовтня на саміті в Кишиневі зустрітись із президентом Росії Дмитром Медведєвим.

Сьогодні прес-секретар президента Росії заявила, що у програмі візиту Медведєва до Молдови немає окремої зустрічі з Ющенком.

Водночас у графіку українського Президента на офіційному сайті глави держави немає інформації про планований візит Ющенка до Молдови.

********
Лавров: Росія готова підтвердити гарантії безпеки України

Керівник МЗС Росії Сергій Лавров розкритикував висловлювання представників США щодо виконання Росією своїх зобов’язань за будапештськими домовленостями про гарантії безпеки України та Казахстану у зв’язку з їх відмовою від ядерної зброї.

«Це не дуже добросовісне висловлювання. У контексті тих переговорів, які ми ведемо зі Сполученими Штатами з підготовки нового договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь, саме російська сторона ініціативно поставила питання про те, щоб у контексті цієї роботи ми не забули про гарантії безпеки, які були надані і Україні, і Білорусі, і Казахстану», – заявив Лавров.

За його словами, Москва готова підтримати ці гарантії в повному обсязі.

Нещодавно заступник міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Александер Вершбоу, перебуваючи в Києві, заявив, що в США розраховують на дотримання Росією гарантій безпеки суверенітету і територіальної цілісності України – згідно з Будапештським меморандумом.

Цей меморандум, підписаний 1994 року, передбачає гарантії безпеки України та Казахстану в обмін на їхню добровільну відмову від володіння ядерною зброєю та приєднання до договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

********
Україна готова бути посередником у російсько-грузинському діалозі

Про готовність офіційного Києва бути посередником у російсько-грузинському діалозі заявив учора виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Володимир Хандогій на спільній прес-конференції з керівником МЗС Сергієм Лавровим у Харкові.

Таким чином Володимир Хандогій прокоментував заяву грузинського МЗС про можливу роль України як посередника у врегулюванні конфлікту між Росією та Грузією.

«Ми готові докласти будь-яких зусиль, щоб відновити стосунки між Росією та Грузією», – заявив Хандогій.

Разом із тим він зауважив, що українське зовнішньополітичне відомство не отримувало від грузинських колег ніяких заяв відповідного змісту.

«Якщо наші зусилля будуть потрібні і буде такий інтерес у Росії та Грузії, ми будемо готові розглянути таке звернення, поки що ми не маємо офіційного звернення з боку Грузії», – сказав Хандогій.

У свою чергу, Сергій Лавров «скептично» поставився до подібних заяв грузинського МЗС. «Я скептично ставлюсь до намагань через пресу надіслати такого роду сигнали, це говорить про те, що розрахунок робиться на публічне сприйняття», – сказав він.

«Із Російською Федерацією Грузія розірвала відносини зі власної ініціативи», – резюмував Лавров.

У понеділок міністр закордонних справ Грузії Грігол Вашадзе заявив, що Тбілісі не проти посередництва на переговорах між Грузією і Росією, якщо Москва буде готова до конструктивного діалогу.

Згідно із заявою глави зовнішньополітичного відомства, Грузія вітає можливість виконання Україною ролі посередника, якщо Росія коли-небудь буде готова конструктивно говорити зі своїм сусідом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG