Доступність посилання

ТОП новини

Київ купуватиме в Москви лише необхiдну кiлькiсть газу – Тимошенко


Прем’єр-мiнiстр Юлiя Тимошенко заявляє, що наступного року Україна має намiр купувати у Росiї газу стiльки, скiльки буде необхiдно для використання.

Так Тимошенко прокоментувала заяву глави «Газпрому» Олексiя Мiллера про те, що наступного року російський монополіст не планує скорочувати постачання газу до України.

«За контрактами в України є право замовляти обсяг (газу) той, який необхiдний Українi. Крiм того, в угодi мiж НАК «Нафтогаз України» i «Газпромом» передбачене право вiдхилення на 20% або в бiк збiльшення споживання або в бiк зменшення. I тому я хочу, щоб ви абсолютно не реагували на будь-якi агресивнi заяви», – зазначила керівник українського уряду.

«Ми замовимо наступного року рiвно такий обсяг природного газу, щоб повнiстю задовольнити Україну, не замовити зайвого, i це буде значно менше, нiж у минулi роки, тому що ми скорочуємо споживання природного газу i переходимо на електроенергiю, вугiлля i поновлюванi джерела енергії», – додала вона.

За словами Тимошенко, на сьогоднi Українi вдається знаходити для розрахунку за газ ресурс усерединi країни, незважаючи на те, що це дуже складно, враховуючи, що оплата за внутрiшнє споживання газу надходить дуже слабо.

Вчора керівник «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що Україні не дозволять закуповувати менші обсяги газу, ніж це передбачає контракт.

«Що написано в контракті, те і буде», – сказав Міллер. А відповідно до російсько-українського контракту, в 2010 році Київ має імпортувати понад 50 мільйонів кубів газу. Як раніше заявляла Тимошенко, Україна планує скоротити ці обсяги майже удвічі.
XS
SM
MD
LG