Доступність посилання

ТОП новини

Расмуссен: Україна і Грузія можуть стати членами НАТО, виконавши необхідні критерії


Естонія - Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен під час прес-конференції в Таллінні, 8 жовтня 2009 року.
Естонія - Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен під час прес-конференції в Таллінні, 8 жовтня 2009 року.

Рига – Сьогодні генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен відвідав з візитом Естонію та Латвію. Балтійське турне генсек альянсу завершить завтра у Литві. У Талліні Расмуссен зазначив, що Росія на даний момент не становить загрози для жодної держави НАТО. Він також підтвердив, що Україна та Грузія у майбутньому можуть стати членами Північноатлантичного альянсу за умови виконання необхідних критеріїв.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен зустрівся в Естонії з президентом країни Томасом Хендріком Ільвесом, прем’єр-міністром Андрусом Ансіпом та іншими посадовими особами. Сторони обговорили питання поновлення стратегічної концепції НАТО, партнерських відносин та розширення альянсу, а також миротворчі місії НАТО.

На спільній з президентом Естонії прес-конференції у Кадріозі Расмуссен підтвердив, що як і 60 років тому, при створенні НАТО, так і зараз головним принципом альянсу є захист своїх членів.

Генсек наголосив, що захист держав-членів від зовнішніх загроз стане ключовим моментом нової стратегії, яку розробляє зараз робоча група під керівництвом колишнього держсекретаря США Мадлен Олбрайт.

Расмуссен також зазначив, що НАТО залишатиметься в Афганістані так довго, як це буде необхідно. До тих пір, поки афганці не стануть господарями свого дому.

Москва подає сигнали про зацікавленість у співпраці з НАТО


Генеральний секретар НАТО зазначив, що Росія не становить загрози для Балтійських держав та інших союзників альянсу. Він повідомив, що отримав чіткі сигнали з Москви про зацікавленість у розвитку стратегічного партнерства між НАТО і Росією. Андерс Фоґ Расмуссен вважає, що є декілька сфер, в яких необхідна співпраця між НАТО і Росією.

«По-перше, це наша спільна зацікавленість у стабілізації ситуації в Афганістані, По-друге, боротьба з тероризмом. Розповсюдження зброї масового знищення і також боротьба з піратством. Це сфери нашого взаємного інтересу та практичної співпраці», – зазначив Расмуссен

За словами керівника альянсу, нещодавні російсько-білоруські військові навчання у Білорусі не є загрозою для країн-членів НАТО, хоча і викликають стурбованість, зокрема у Балтійських держав.

Україна та Грузія можуть стати членами НАТО

Коментуючи відносини НАТО з Україною та Грузією генсекретар альянсу підтвердив, що ці держави у майбутньому можуться стати членами Північноатлантичного альянсу.

«Два року тому на саміті НАТО в Бухаресті було ухвалено рішення про те, що Україна і Грузія можуть стати членами альянсу. Безумовно, виконавши необхідні критерії, – зауважив Расмуссен. – І це рішення залишається чинним. Створені Комісії Україна-НАТО і Грузія-НАТО, в рамках яких ми ухвалили рішення про практичну співпрацю з цими державами для проведення реформ збройних сил».

Це перший візит Андерса Фоґа Расмуссена на посаді генерального секретаря НАТО до країн Балтії. До 1 серпня цього року Расмуссен займав посаду прем’єр-міністра Данії.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG