Доступність посилання

ТОП новини

Незалежне тестування 2010 стане «роботою над помилками»


Київ – Під час вступної кампанії-2010 буде враховано всі хиби цьогорічної, заявив сьогодні Міністр освіти та науки Іван Вакарчук. Зокрема, будуть додатково перевірені абітурієнти-пільговики, створені додаткові місця бюджетної форми навчання. Ті ж виші, які покажуть найнижчу якість навчання, будуть закриті. Проте, на думку фахівців-освітян, не пов’язаних із міністерством, попри все це абітурієнти 2010 року не будуть застраховані від проявів корупції та хабарництва.

Наступного року вступна кампанія до вищих навчальних закладів розтягнеться на ціле літо. В Міністерстві освіти та науки вважають, що таким чином абітурієнти уникнуть поспіху та нервувань, а вищі навчальні заклади встигнуть оформити документи вступників.

Зокрема, зовнішнє незалежне оцінювання тепер триватиме з початку червня і до середини липня, далі до 31 липня – прийом документів та вступні випробування з творчих спеціальностей. Процес зарахування абітурієнтів має відбутися до 10 серпня.

Знання і здібності – два «крила » абітурієнта

Зараз питання зовнішнього незалежного оцінювання доопрацьовує спеціальна робоча група. В результаті тести будуть враховувати не лише знання, а й здібності абітурієнта, говорить Міністр освіти та науки Іван Вакарчук.

«Тест має і ту частину, і ту: перевіряємо і знання, і якоюсь мірою рівень здібностей, – зазначає міністр. – Але зрозумійте, якщо комусь говорити, що він нездібний, то крім деморалізації цієї людини ми нічого не досягнемо». Саме з цих міркувань, за словами міністра, запитання щодо здібностей у тестах не виокремлюються.

Однак незалежно від знань чи здібностей абітурієнтів 2009 року, потрапити на престижні спеціальності їм було вкрай важко, якщо вони не належали до пільгових категорій. Зокрема, на економічних спеціальностях Київського національного університету імені Шевченка кількість вступників пільгових категорій дорівнювала кількості бюджетних місць, а то й перевищувала їх.

Вирішення проблеми пільговиків: квоти чи додаткові місця?


Цього року частка вступників із пільгами зросла до 4 відсотків. Проте запроваджувати квоти для пільговиків Іван Вакарчук вважає неприпустимим.

Як вихід міністр пропонує збільшити кількість місць бюджетної форми навчання – саме для пільгових категорій. Але попри збільшення місць на державну форми навчання загальна кількість вишів наступного року може зменшитися. Скорочення, як такого, не буде, але виші з низькою якістю навчання будуть позбавлені права навчати студентів, пояснює міністр освіти та науки. «Немає значення, державний чи приватний цей заклад. Єдиний критерій – це якість освіти, і ми його перевірятимемо» – наголошує Іван Вакарчук.

Також Міносвіти обіцяє проводити додаткові перевірки документів вступників, які мають звести до мінімуму спроби незаконного зарахування.

Вступна кампанія цього року показала, що українська версія системи незалежного оцінювання залишає лазівки для корупції. Так, ректор Вінницького політехнічного університету Борис Вокін оприлюднив зразки підроблених документів про право на пільги та «відмінних» сертифікатів зовнішнього оцінювання в дітей, які мали в школі дуже низьку успішність.

Окрім того, термінового вирішення потребують проблеми напливу пільговиків до престижних вишів і фактичної відсутності кримінальної відповідальності за спроби шахраювання під час оцінювання, заявляє голова комітету Верховної Ради з питань освіти та науки Володимир Полохало.

«Часто діти талановиті, маючи 395 балів із тестування, не вступили, а пільговики з 300 балами – вступили до навчальних закладів. Нонсенс. про який міністерство не подбало. Треба діяти системно», – каже пан Полохало.

За його словами, ці та інші моменти треба врегулювати з урахуванням думок і освітян, і самих абітурієнтів. І закріпити зміни на законодавчому рівні.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG