Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» і «Газпром» ведуть переговори про змiну контрактiв


Нацiональна акцiонерна компанiя «Нафтогаз України» офiцiйно звернулася до «Газпрому» з пропозицiями щодо змiни низки пунктiв у газових контрактах, пiдписаних мiж компанiями у сiчнi 2009 року.

Про це повідомив представник Президента України з питань мiжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський. За його словами, такi переговори мiж держсуб’єктами тривають уже близько двох мiсяцiв.

«Нафтогаз України» вiдiслав дуже конкретнi пропозицiї щодо обсягiв, щодо фiксацiї транзитного обсягу за iншим контрактом, формування цiн, тобто транзитної ставки i цiни на газ», – сказав Соколовський.

Водночас, за його словами, «поки що жодна позитивна вiдповiдь на цi пропозицiї українського держхолдингу з боку «Газпрому» не надходила». «Вона може бути лише тодi, коли на полiтичному рiвнi з Москви буде дано вiдмашку «Газпрому», – наголосив представник Президента.

Соколовський також зауважив, що українську сторону насторожили останнi заяви росiйських офiцiйних осiб, якi нагадують Українi про те, що «Газпром» може застосувати штрафнi санкцiї за недобiр газу. Представник Президента додав, що за розрахунками українських i росiйських фахiвцiв штрафи, якi можуть бути застосованi до «Нафтогазу» за пiдсумками дев’яти мiсяцiв поточного року, становлять 5,9 мільярда доларів.

Водночас Соколовський запевнив, що жодних ризикiв для Європи щодо транзиту природного газу найближчої зими з боку України немає.
XS
SM
MD
LG