Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко пообіцяв працювати так, як свого часу – Ющенко: не словом, а ділом


Міністр закордонних справ України Петро Порошенко під час виступу перед участниками Дев'ятої наради керівників закордонних дипломатичних установ України у Києві, 13 жовтня 2009 р.
Міністр закордонних справ України Петро Порошенко під час виступу перед участниками Дев'ятої наради керівників закордонних дипломатичних установ України у Києві, 13 жовтня 2009 р.

Київ – Президент Віктор Ющенко у вівторок представив дипломатичному корпусу нового міністра закордонних справ Петра Порошенка. А новий голова зовнішньополітичного відомства пообіцяв економізацію зовнішньої політики і нові методи відбиття інформаційних атак проти України.

«Це надзвичайно здібна людина, енергія якої потрібна для реалізації наших інтересів у рамках діяльності зовнішньополітичного відомства», – так Президент представив дипломатичному корпусу нового міністра закордонних справ Петра Порошенка.

Звертаючись до дипломатів, Віктор Ющенко визначив євроінтеграцію найважливішим зовнішньополітичним пріоритетом України. Першим етапом має стати угода про асоціацію з ЄС, а потім угода про зону вільної торгівлі з Євросоюзом та низка інших технічних угод. Також Президент наголосив на важливості активізації відносин зі Сполученими Штатами.

Говорячи про здобутки дипломатів, Президент подякував їм за активну гуманітарну політику. «Я не пригадую жодного свого візиту, де б я приїхав – і ми б не відкривали те, що пов’язано з українською присутністю», – зауважив Віктор Ющенко.

Із турботою про кожного, з критикою – про Тимошенко

Крім того, одним із головних завдань МЗС Президент визначив захист українських громадян за кордоном. У цьому зв’язку він подякував не лише дипломатам, а й керівництву СБУ та Служби зовнішньої розвідки.

«І ми всі разом повинні все зробити, щоб у громадянина України, незалежно від того, де він перебуває в цьому світі, було ясне відчуття, що за ним є батьківщина: держава, дипломатичний корпус, які будуть супроводжувати його безпеку, захист його інтересу», – наголосив глава держави.

У виступі Президента не обійшлося і без критики на адресу Прем’єр-міністра. Відповідальність за те, що в Україні півроку не було міністра закордонних справ, Віктор Ющенко поклав на Юлію Тимошенко.

«Як працювати, коли торпедується національна ідея, ключові національні завдання? – риторичне запитання від Президента. – Особливо прикро про це говорити, бо таку політику востребував і реалізував Прем’єр-міністр, і за його ініціативою практично шість місяців українська дипломатія працювала в складних умовах».

На інформаційному фронті буде контрнаступ


Новий шеф української дипломатії Петро Порошенко, промовляючи до колег та до Президента, пообіцяв, що при реалізації зовнішньої політики буде дотримуватися президентського передвиборного гасла.

«Я переконаний, що саме сьогодні можна не словом, а ділом працювати, забезпечувати, відстоювати національні інтереси на цій відповідальній і високій посаді», – запевнив міністр закордонних справ.

Він наголосив на необхідності економізації зовнішньої політики. Також Петро Порошенко пообіцяв запропонувати нові підходи в інформаційній політиці МЗС.

«Інколи ми відчуваємо, що проти нашої держави розв’язана інформаційна війна, і ми її програємо.., – зауважив керівник МЗС. – Не встигають висохнути чорнила на документі, як експерти й журналісти намагаються його коментувати. І така увага до діяльності дипломатів вимагає від нас високого професіоналізму і покладає на нас велику відповідальність. Ми маємо пояснити наші дії не лише тим, хто зацікавлений. А й тим, хто необізнаний. І виграти цю боротьбу».

Відносини з Росією зачекають до виборів

Сказавши про незмінність курсу на євроінтеграцію, Петро Порошенко водночас наголосив на необхідності покращити відносини з Росією. Проте присутній на зустрічі колишній посол України в США, а нині голова парламентського комітету у закордонних справах депутат-бютівець Олег Білорус скептично налаштований щодо швидкого покращення відносин із Росією, принаймні, до президентських виборів. «До кінця цього року, до 17 січня, дай Боже нам не погіршити відносин, а поліпшувати будемо вже потім», – зауважив він.

Старійшина української дипломатії Олег Білорус також наголосив, що зовнішньополітична діяльність – це не та сфера, де організаційні зміни та нові підходи в роботі швидко даються взнаки.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG