Доступність посилання

ТОП новини

Британія: депутатам доведеться повернути гроші


Лондон – Прем’єр-міністрові Ґордону Брауну, лідерам опозиційних партій та багатьом їхнім колегам доведеться повернути до державної скарбниці великі суми, які вони у минулому компенсували собі як видатки, пов’язані з виконанням службових обов’язків. Такі рекомендації дав призначений для вивчення депутатських видатків незалежний аудитор сер Томас Леґґ. Проте його висновки викликали обурення в багатьох депутатів парламенту.

Прем’єр-міністр Ґордон Браун сказав, що поверне 12 тисяч фунтів (це – близько 20 тисяч доларів) по тому, як було оприлюднено висновки незалежного аудиту. Ці кошти було видано відповідно до раніше чинних правил на прибирання його житла й упорядкування садка від 2004 року. Але аудитор сер Томас Леґґ вирішив, що депутати мають повернути до державної скарюниці будь-які видатки на прибирання, що перевищували 2 тисячі фунтів на рік та на садівництво, що перевищували 1 тисячу фунтів на рік.

У той час, як більшість депутатів-членів уряду та тіньового кабінету погодилися повернути кошти, серед пересічних депутатів назріває бунт. Багато хто вважає висновки несправедливими, адже у час, коли вони клопоталися про компенсацію, вони діяли у межах чинних тоді правил і одержали схвалення видатків відповідних чиновників Палати Громад.

Вчора відбулося засідання парламентської фракції панівної Лейбористської партії, на якому прем’єра Брауна, що закликав підкоритися рекомендаціям сера Леґґа, із зали переривали розлюченими викриками. Атмосферу на зустрічі описують як найбільш отруйну за пам’яті нинішніх депутатів. Пересічні лейбористи створюють фонд для юридичного виклику висновкам аудиту. Знову може бути поставлено питання щодо лідерства Ґордона Брауна у партії.

Подібною є ситуація і в найбільшій опозиційній Консервативній партії. Її лідер Дейвід Камрон, який сам має надати серу Леґґу додаткову інформацію про перевитрати на іпотеку, сказав однопартійцям, що, якщо вони відмовляться повернути кошти, їм не буде дозволено висуватися від партії на наступних парламентських виборах.

Можлива низка судових позовів щодо рекомендацій сера Леґґа


Міністр бізнесу лорд Манделсон, коментуючи ситуацію, зазначив: «Сера Томаса Леґґа було призначено аудитором видатків членів Палати громад, а виглядає так, що він створює нові правила, нові ліміти на видатки, які було зроблено в минулому. Тобто він вносить поправки до правил, які застосовувалися раніше. Я можу зрозуміти чому депутати, які, незважаючи на те, що їх ні в чому не звинувачують і не ставлять під сумнів їхню поведінку чи мотиви щодо колишніх видатків, можуть хотіти кинути виклик тому, що робить сер Томас. Але з іншого боку, вони мають зрозуміти, що це останні болючі удари старої дискредитованої системи видатків депутатів».

Аудит було призначено по тому, як газета Daily Telegraph оприлюднила отримані нею деталі видатків низки депутатів парламенту, що викликали величезне обурення у британському суспільстві і найбільшу політичну кризу за останні роки. Внаслідок скандалу покинули посади кілька міністрів та спікер Палати Громад.

Проте не всі обурені депутати так просто розлучаться з грішми. З нинішніх понад 600 депутатів більше 100 після цієї каденції залишають парламент. Їм нічого втрачати, і, з великою ймовірністю, очікується ціла низка судових позовів щодо рекомендацій сера Леґґа.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG