Доступність посилання

ТОП новини

Відставки британських міністрів збільшують тиск на прем’єра Брауна


Прем’єр-міністр Великобританії Ґордон Браун
Прем’єр-міністр Великобританії Ґордон Браун

Лондон – Усередині парламентської фракції правлячої у Великій Британії Лейбористської партії збільшується невдоволення лідером партії прем’єр-міністром Ґордоном Брауном. В останні два дні чотири міністри заявили, що залишають його кабінет. Серед депутатів-лейбористів збирають підписи під листом із закликом про його відставку. Оглядачі припускають, що очікувана нищівна поразка лейбористів на виборах до Європейського Парламенту може призвести до спроби партії змістити Брауна з посади.

У четвер союзники прем’єр-міністра Ґордона Брауна перейшли в контрнаступ після відставок міністрів його уряду. Люди, наближені до Брауна, дали зрозуміти, що нема шансів, що він піде у відставку, і заявили, буцімто опоненти намагаються створити хаос у партії, аби змусити його піти. Ці заяви, як уважають оглядачі, розраховані на те, аби віднадити депутатів-лейбористів від підписання чернетки листа, який ініціатори відставки запропонують їм у п’ятницю.

Потрібно зібрати 70 підписів, аби номінувати конкретного кандидата, для того, щоб лідерові Лейбористської партії Брауну можна було кинути виклик на його заміщення на цій посаді. Зміна лідера правлячої партії у Британії означає автоматичну зміну голови уряду.

Тиск на Брауна посилився напередодні, коли міністр із проблем громад Гейзел Блерз пішла у відставку, а перед тим міністр внутрішніх справ Джакі Сміт заявила, що невдовзі залишить кабінет. Крім цих двох чільних міністрів про вихід з уряду оголосили також міністр кабінету Том Вотсон та міністр у справах дітей Беверлі Г’юз.

Цими відставками сповна скористався лідер опозиційної Консервативної партії Дейвід Камрон, який на традиційній щотижневій сесії питань до прем’єр-міністра підлив олії до вогню. Він заявив: «Ґордон Браун казав нам, що має належну команду, аби вести країну вперед. Нині ця команда його залишає, уряд розсипається на наших очах. Чому він не вдасться до єдиного владного повноваження, яке йому ще залишилося, не піде до королівського палацу, не попросить про розпуск парламенту і не оголосить вибори?»

Відповідь була не переконливою, тією, що її Браун повторює вже багато днів: він спершу має довести до кінця справу. «Нам треба очистити виборчу систему, і ми це робимо, ми очищуємо систему видатків громадським коштом. Інше, що ми робимо, це очищення економіки і забезпечення її виходу з рецесії», – зазначив Ґордон Браун.

Але міністр у справах бізнесу лорд Манделсон публічно закликав депутатів-лейбористів не підписувати листа за відставку Брауна. Він визнав, що настрій депутатів поганий, але зазначив, що відставка прем’єра не поліпшить стану справ партії.

Міністр здоров’я Алан Джонсон був змушений заперечити, що він готовий до того, аби замінити Брауна на посаді лідера партії. Коли в нього про це запитали журналісти, Джонсон відповів, що, начебто нема абсолютно нікого, хто краще б виконував роботу, яку робить Браун.

Британія зачаїла дихання і чекає на розвиток подій найближчими днями.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG