Доступність посилання

ТОП новини

Економіка України відроджується, але ризики залишаються – Світовий банк


Київ – Світовий банк покращив макроекономічний прогноз для України на 2010 рік. Реальний сектор української економіки досяг дна у першому кварталі цього року, а зараз ситуація покращується. Разом з тим, фахівці міжнародної фінансової інституції наголошують: якщо проект бюджету, розробленого Кабміном, не буде відкоригований, дефіцит може становити понад 8%.

2,5% зростання ВВП та 11% інфляції – такими є прогнози Світового банку на наступний рік. Головою причиною покращення прогнозних показників, зазначає старший економіст представництва цієї фінансової інституції в Україні Руслан Піонтківський, є покращення зовнішньоекономічного середовища.

«Основний вплив на українську економіку відбуватиметься через збільшення експортного попиту на українську продукцію, – каже він. – Водночас, я хотів би застерегти, що не варто очікувати швидкого повернення до темпів зовнішнього попиту, який ми спостерігали рік-два тому. Відновлення до тих рівнів займе щонайменше кілька років».

Бюджетна дірка є глибшою


До речі, в урядовому проекті бюджету на наступний рік, зростання ВВП закладено на рівні 3,7%, інфляція – менше 10%, а дефіцит – близько 4%. Проте, якщо у проект кошторису не будуть внесені зміни, то бюджетна дірка може перевищити 8%, говорить економіст Світового банку Пабло Сааверда.

«Ми вважаємо, що дефіцит необхідний для стимулювання економіки. Але він не повинен перевищувати 4% від ВВП, – зазначає Сааведра. – Ми переглянули проект бюджету на 2010 рік. Там стоїться дефіцит близько 4%. Але цей дефіцит, за нашою оцінкою, виявився вищим».

За словами Пабла Сааведри, під час підготовки бюджету урядовці значно переоцінили доходи та недооцінені видатки. Тож, на думку міжнародних експертів, сьогодні, не зважаючи на наближення в Україні президентських виборів, необхідно провести низку структурних реформ. Насамперед, ухвалити закон про закупівлі та врегулювати тарифи на газ для населення. Йдеться про їхнє підвищення, що раніше рекомендували, як представники Міжнародного валютного фонду, так і Світового банку. Якщо ж цього не буде зроблено вже цьогоріч, то становище «Нафтогазу» і надалі погіршуватиметься, вважають міжнародні фахівці.

Реальність почнеться після виборів

Але, багато українських експертів не вірять, що сьогодні політики підуть на непопулярні, хоч і необхідні кроки. А у нинішньому бюджетному процесі, говорить Радіо Свобода економіст Олександр Рябченко, спостерігатиметься два етапи, «до виборів, і після».

«До виборів президента не буде ніяких суворих рішень щодо бюджету. Якщо він і буде ухвалений, то у дуже популістському варіанті, – вважає пан Рябченко. – Дефіцит бюджету буде запланований достатньо великий, але прихований. А після виборів почнеться інший етап, коли бюджет почнуть приводити до реального стану, і буде жорстка політика на обмеження бюджетного фінансування».

Що ж до економічної ситуації у нинішньому році, то фахівці Світового банку залишили свій прогноз незмінним: падіння ВВП на рівні 15%, та 14% інфляції.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG