Доступність посилання

ТОП новини

Уроки урядової арифметики


Київ – Зростання після досягнення дна падіння чи продовження рецесії? У якому стані перебуває українська економіка, і які перспективи її розвитку? Експерти зауважують, що статистика, якою оперують сьогодні урядовці, не є репрезентативною. Разом з тим, на думку економістів, макроекономічні показники, зокрема, зростання промислового виробництва, закладені у проекті бюджету на наступний рік, є реалістичними.

На початку цього року Державний комітет статистики відмовився від щомісячного розрахунку динаміки ВВП. У Міністерстві економіки такий крок пояснювали низькою точністю щомісячних звітів. Але, на думку деяких експертів, у такий спосіб Кабмін намагався приховати реальний стан економіки. Тепер же урядовці почали заявляти про початок економічного зростання. Наприклад, за інформацією Кабінету Міністрів промислове виробництво у червні цього року, порівняно із травнем, зросло більше ніж на 3%. І ця цифра відповідає дійсності, але не є репрезентативною, говорить в інтерв’ю Радіо Свобода директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин.

«Уряд говорить переважно часткову інформацію. Наприклад, про зростання від місяця до місяця. Це правда. Але, якщо ми подивимося на акумульовані показники, то побачимо, що від початку року, відносно такого ж самого періоду кількох відповідних місяців попереднього року, падіння промисловості на рівні близько 30%. Відтак, і ВВП за півріччя на 18-19% знизився», – зазначає Василь Юрчишин в інтерв’ю Радіо Свобода.

Зростання економіки чи стримування інфляції?

Що ж до наступного року, то у Кабміні прогнозують зростання ВВП на рівні 3,7%. Саме цю цифру використовували під час підготовки проекту бюджету на наступний рік. Також уряд прогнозує, що у 2010 році промислове виробництво зросте майже на 3%. Зокрема, зростання виробництва у машинобудуванні має становити 5%, а у харчовій промисловості й металургії – 3.

Такі цифри, на переконання директора Центру антикризових досліджень Ярослава Жаліла, є реалістичними і навіть заниженими.

«Я здивований такими скромними оцінками промислового зростання наступного року. Тому що треба розуміти, що зростання буде вимірюватися до тієї глибини провалу у промисловості, яке ми маємо цього року. Плюс 3 % означає, що уряд прогнозує, що весь наступний рік промисловість залишиться майже на проваленому рівні цього року. Все-таки варто було б розраховувати на активніше відновлення промислової динаміки», – говорить економіст.

Такі «скромні» прогнози зростання промислового виробництва експерти пов’язують з невисоким рівнем інфляції, закладеним у проекті бюджету 2010 – 9,7%. Пожвавлення економіки супроводжується зростанням інфляції, зазначає Ярослав Жаліло. Тож очевидно, що уряд вирішив зберегти антиінфляційну динаміку при низькому зростанні економіки. Хоча, на думку деяких експертів, сьогодні для України зростання економіки є набагато важливішим, аніж стримування інфляції.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG