Доступність посилання

ТОП новини

Недоторкана недоторканність


Верховна Рада відмовилась обмежити тiльки депутатську недоторканність. А законопроект про обмеження недоторканності чиновників направили до КСУ.

Верховна Рада не змогла попередньо схвалити проект закону «Про внесення змiн до Конституцiї України (щодо обмеження депутатської недоторканностi)», який у вереснi 2008 року отримав позитивний висновок Конституцiйного Суду.

За документ, внесений депутатом НУНС В’ячеславом Кириленком, у сесiйнiй залi проголосували 206 депутатiв: Партiя регiонiв дала 1 голос, БЮТ –153, НУНС – 49, КПУ – 0, блок Литвина – 0, позафракцiйнi депутати – 3.

Пiд час обговорення керiвник Комiтету з питань правової полiтики депутат Сергiй Мiщенко заявив, що цей закон у разi позитивного голосування у вiвторок мiг набути чинностi тiльки пiсля затвердження його конституцiйною бiльшiстю Верховної Ради (300 голосiв) на наступнiй сесiї, тобто не ранiше лютого.

Законопроект про обмеження недоторканності чиновників направлять до КСУ

Верховна Рада направить до Конституцiйного Суду проект закону про внесення змiн до Конституцiї стосовно гарантiї недоторканностi для окремих посадових осiб.

За вiдповiдний законопроект групи депутатiв фракцiї Партiї регiонiв у вiвторок проголосували 390 з 439 зареєстрованих парламентарiв.

Внесений у жовтнi минулого року лiдером фракцiї Партiї регiонiв Вiктором Януковичем i першим вiце-спiкером Олександром Лавриновичем, цей законопроект передбачає скасувати недоторканнiсть Президента i обмежити недоторканнiсть народних депутатів.

Верховна Рада просить КСУ перевірити конституційність вилучення зі статті 80 Основного закону норми про те, що парламентаріям гарантується недоторканність.

Проектом пропонується визначити, що депутат парламенту не може без згоди Верховної Ради бути затриманий або заарештований до набуття чинності обвинувальним вироком суду щодо нього.

Водночас проект передбачає збереження депутатського індемнітету – парламентарії не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в Раді.

Крім цього, з 105 статті Конституції проектом вилучаються норми про те, що Президент користується правом недоторканності на час виконання ним повноважень, і про те, що за замах на честь і гідність глави держави винні притягаються до відповідальності на підставі закону.

При цьому пропонується закріпити в Конституції норму, відповідно до якої Президент не може без згоди Верховної Ради бути затриманий або заарештований до набуття чинності обвинувальним вироком суду відносно нього.

Проект також передбачає дострокове припинення повноважень глави держави в разі набуття чинності обвинувальним вироком суду відносно нього.

Ющенко: депутати свідомо зволікають зі зняттям недоторканності

Президент Віктор Ющенко заявляє, що народні депутати свідомо зволікають з ухваленням рішення про скасування своєї недоторканності. Таку позицію глави держави сьогодні оприлюднила його речниця Ірина Ванникова.

За словами прес-секретаря, Ющенко вважає, що ухвалення парламентом у першому читанні законопроекту про скасування недоторканності не лише депутатів, але і суддів та Президента, варто було б схвалювати, якби скасування імунітету було прописане у різних документах.

Ванникова заявила, що депутати могли б сьогодні двома третинами голосів підтримати закон про зняття недоторканності з народних депутатів, який пройшов процедуру Конституційного Суду. А зняття недоторканності з Президента і суддів можна було б обговорити в рамках окремого закону, ухвалити його в першому читанні і направити до Конституційного Суду, пояснила позицію глави держави його речниця.

«Сьогодні депутати змарнували можливість виконати свої зобов’язання перед суспільством і справді скасувати депутатську недоторканність», – процитувала Ірина Ванникова Президента України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG