Доступність посилання

ТОП новини

Чому Росія не сестра, а «старший брат»?


Олександр Народецький
Олександр Народецький

Лондон – Співдружність Незалежних Держав як міжнародна інституція продовжує розвиватися у напрямку, який уже зараз суперечить суті і самій назві цього об’єднання. Під великим запитанням перебуває стан співдружності. Суттєві сумніви викликає рівень незалежності, та й розвиток державності теж ледве не зупинився на зародковій фазі. Якщо зважити на всі три позиції, то в реальному вимірі складається якийсь дивний тричлен – Співворожість Залежних Держпроектів.

Державність новостворених країн є досить хиткою вже починаючи з самих кордонів, які в більшості своїй, а особливо з Росією не демарковані і не делімітовані.

Рівень державності в основному залежить від того, скільки поля для маневру виборюють для себе ті чи інші президенти.

Скоріше можна говорити не про реальну державність, а лише про проект цієї державності.

Те саме відбувається з рівнем незалежності, яка закінчується там, куди їй дозволяють поширитися не внутрішні, а зовнішні чинники.

Рівність супроти сили


І вже зовсім не схожі на співдружність стосунки більшості держав як між собою так і між ними та Росією.

Саму Росію навіть на філологічному рівні величали не сестрою, що, здавалося б, було природнішим, а «старшим братом».

Це, ймовірно, було певним символічним визнанням – хто є сильніший у хаті. От така вона співдружність.

І хоча це може видаватися дивним, все ж зібрала ця співдружність суцільних недругів. Серед них є навіть ті, котрі роками перебувають у стані війни. Взяти хоча б Вірменію з Азербайджаном.

Але ворожнеча просякає усю Співдружність в різних векторах, причинах і за проявами та силою. Одні країни перебувають у перманентному передвоєнному стані, як Грузія.

Інші в постійних суперечках як Туркменистан із Росією. А є такі, котрі ведуть змагання між собою на принциповому і концептуальному рівні.

Показовий двобій


У цьому плані універсальним для усіх країн СНД залишається конфлікт між Києвом і Москвою.

Він започаткований не сьогодні. Він почався ще із відомого антигорбачовського путчу, який був зірваний з кількох причин. Однією з них була Україна.

Уже став хрестоматійним візит представника путчистів генерала Варенникова з Москви до Києва та його зустріч із тодішнім українським лідером Леонідом Кравчуком.

Варенников ультимативно вимагав від українських керівників приєднатися до путчу, повалити Горбачова і відновити СРСР де-факто.

Кравчук відмовився. Ще СНД не існувало, але українська відповідь заклала підвалини для майбутнього розпаду.

І ось вже через майже 20 років між Україною і Росією й далі триває це змагання. На останньому зібранні представників СНД у Кишиневі Медведєв демонстративно уникав зустрічі з Ющенком. Ще один прояв «співдружності»!

Не менш красномовно висловили своє ставлення до Кишинівського саміту СНД не один, не два, а вже чотири керівники держав – своєю відсутністю.

Зростання спротиву


Це вже змахує на колективний демарш. Цього разу воліли не брати участі в саміті керівники Казахстану, Таджикистану, Узбекистану і Туркменистану.

Замість себе вони надіслали осіб другого ешелону. У кожного з відсутніх президентів є свої, можливо, доречні пояснення. Але факт говорить сам за себе. Раніше такого масового ігнорування самітів СНД не траплялося.

Український «мікроб неслухняності» почав даватися взнаки. По-перше, дебати про необов’язковість СНД, неважливість і штучність цього утворення ширилися в Україні майже відразу ж після його виникнення.

По-друге, Україна чи не першою запропонувала двосторонні стосунки на рівних умовах. Пропозиція була категорично відхилена Москвою.

Це напруження досягло свого апогею за Путіна і продовжилось у Росії вже «медведєвській». Поки що Україна втримує тиск. І цей «мікроб неслухняності», точніше певна «антиінфекція», дає наснагу як самій Україні, так і її сусідам по СНД. Це, як на біологічному рівні – клітини здоров’я витискають собою антитіла хвороби.

І вже наснага, що з’явилася в інших, повертається і до самої України. Це винагорода Україні за ризик бути першою. А будь-які позитивні зрушення підсилюють самоповагу для майбутніх ризиків.

(Київ – Прага)

XS
SM
MD
LG