Доступність посилання

ТОП новини

Юристи – головні у виборчих штабах? Путінська Росія – зовнішня загроза для України? (Огляд преси)


Київ – Про початок реєстрації у ЦВК охочих сісти у президентське крісло розповідає газета «Сегодня». Видання також знайомить з традиційними передвиборними обіцянками кандидатів у президенти. Так, екс-міністр оборони А.Гриценко рішуче налаштований зламати хребта корупції і звільнити з посад Михайла Стельмаха й Віру Ульянченко. А лідер об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок обіцяє провести люстрацію, щоб при його правлінні не було колишніх комуністів, «чиновників кравчуківсько-кучмівської епохи» і «корупціонерів ющенківської ери». Про плани інших кандидатів розповідається у статті «Претенденти».

Газета «Нова» стверджує, що специфіка нинішніх виборчих перегонів у тому, що в штабах кандидатів головують не політтехнологи, піарники чи долучені до них соціологи, а юристи. Тому, пише далі видання, кандидатам лишається покладатися на Фортуну і… Феміду. Відтак люди, що можуть розмовляти однією мовою з цією примхливою пані із зав’язаними очима, і визначатимуть долю майбутніх виборів. А таких людей у країні не так уже й багато. Одна з них, на думку газетярів, – представник Президента в Конституційному суді Марина Ставнійчук. Своє бачення особливостей нинішньої виборчої кампанії вона розповідає в матеріалі «Виборчий процес – це юридична війна. Причому брудна».

А ось на думку колишнього голови ЦВК Ярослава Давидовича, з якою знайомить читачів газета «Україна молода», багато недоліків виборчої системи можна виправити. Але це можливо зробити в правовій державі, а не в Україні. Скажімо, багато країн уже голосують через пошту або й Інтернет, в Україні ж це поки не реально. Що ж до небезпеки використання адмінресурсу, то він буде, переконаний Давидович, але не в масштабах 2004 року. Головна перешкода – спостерігачі.

«Україна. Безпека. Перспективи». У статті під таким заголовком дописувач газети «День» переконує, що найреальніша і найпотенційніша зовнішня загроза нині для України – це путінська Росія. Адже приклад демократичної України несе небезпеку для Російської імперії. Потенційні ж загрози внутрішній стабільності несе лише одна частина України – Крим. Як і з ким можна подолати ці загрози – головна тема публікації.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG