Доступність посилання

ТОП новини

Україна готова до відновлення діалогу з Росією


Міністр закордонних справ України Петро Порошенко (праворуч) і керівник МЗС Росії Сергій Лавров. Москва, 23 жовтня 2009 р.
Міністр закордонних справ України Петро Порошенко (праворуч) і керівник МЗС Росії Сергій Лавров. Москва, 23 жовтня 2009 р.

Міністр закордонних справ Петро Порошенко вказує на готовність України до поновлення всебічного діалогу з Росією, зокрема й на вищому рівні.

Під час зустрічі у п’ятницю з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у Москві Петро Порошенко заявив: «Хочу підкреслити, що Україна готова до поновлення діалогу на всіх рівнях, включаючи найвищий».

А Росія розраховує на налагодження прагматичного співробітництва з Україною, сказав міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

«Ми розраховуємо, що взаєморозуміння і співробітництво принесе прагматизм і дасть змогу вирішувати всі питання двостороннього характеру. Росія до цього готова», – зазначив Лавров.

Росія вважає, що призначення Петра Порошенка главою МЗС України сприятиме поліпшенню взаємодії Міністерств закордонних справ обох держав.

Петро Порошенко перебуває сьогодні у Москві з робочим візитом. Це його перший візит до Росії після призначення на посаду міністра закордонних справ 9 жовтня.

Конфлікт Медведєва і Ющенка вичерпаний – Порошенко

Міністр закордонних справ заявив, що інцидент між президентами України і Росії Віктором Ющенком і Дмитром Медведєвим вичерпаним.

Про це він сказав в ефірі радіо «Эхо Москвы», про що повідомила «Українська правда».

«Я вважаю, що цей діалог був вичерпаний у двосторонньому порядку після відповіді Віктора Ющенка», – заявив Порошенко.

«Я не думаю, що для розвитку відносин довіри і зміцнення відносин між нашими країнами треба посилатися на окремі моменти в історії наших відносин», – наголосив міністр.

«Головний базис – це відносини між нашими народами», – сказав він.

Відповідаючи на прохання прокоментувати питання про те, що кілька років тому його не пустили в Росію, Порошенко сказав: «Це був разовий елемент і після цього я в Росії був не один раз: із офіційними делегаціями, на саміті. І ніяких проблем не виникало».

Він також зазначив, що вважає «чорні списки» проблемою. За словами Порошенка, це питання також обговорювалося з його російським колегою Сергієм Лавровим.

«Ми домовилися про продовження діалогу і задекларували необхідність вирішення цих проблем», – сказав Порошенко.


********
Відносини України та Росії будуватимуться на взаємовигідних засадах, заявив після призначення, 9 жовтня, міністр закордонних справ України Петро Порошенко. «Відносини будуть прагматичними, відносини будуть взаємовигідними, відносини будуть базуватися на взаємоповазі до суверенітету двох країн», – сказав Порошенко.

При цьому тоді він наголосив, що головним напрямком розвитку зовнішньої політики залишиться європейський. «Дві ключові позиції: основний напрямок зовнішньої політики, політики України – європейський; Росія є найбільшим і найважливішим стратегічним партнером», – сказав міністр.

Тим часом, тоді у БЮТ назвали Порошенка здатним знайти компроміс у відносинах України й Росії. «Петро Порошенко – це та кандидатура, яка в умовах кризи й напруги у відносинах між Україною й Росією зможе знайти компроміс, і в першу чергу не загострювати їх», – сказав перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін.

Натомість у Партії регіонів були переконані, що призначення нового глави МЗС не вплине на зовнішньополітичний курс України.

«Говорити про радикальні зміни у зовнішній політиці, а саме про покращення або погіршення, не доводиться, оскільки, згідно з Конституцією, керівництво зовнішньополітичною діяльністю здійснює Президент. Тому Президент як був, так і залишається головним дипломатом», – сказав регіонал Леонід Кожара.

Після того як Верховна Рада за поданням глави держави призначила Петра Порошенка міністром закордонних справ України 240 голосами, Президент Віктор Ющенко висловив переконання, що новопризначений міністр закордонних справ буде реалізовувати зовнішньополітичний курс глави держави. За його словами, головна складова цієї політики – відстоювання національних інтересів і розвиток добросусідських відносин з усіма країнами.

Президент також зауважив, що за останні шість місяців, поки не було міністра закордонних справ, Україна багато втратила у відносинах із країнами-сусідами, Європейським Союзом, Сполученими Штатами Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG