Доступність посилання

ТОП новини

Енергія зі Сходу та порожня вітрина «Середземноморського союзу»


Брюссель – Від часу падіння Берлінського муру, вся Європа звернула погляд на Схід. Нині, після 20-річного періоду розвою та встановлення зв'язків, східна стратегія Євросоюзу залишається актуальною, як ніколи. Причини в енергоносіях та торговельних обмінах. Водночас, спроби привернути більшу увагу європейського бізнесу та дипломатії до півдня не увінчалися особливими успіхами. Схема «Середземноморський союз» була і залишається тільки політичною вітриною, кажуть експерти. У понеділок між представниками Європейської співдружності та країнами Південного Кавказу якраз і йшлося про нагальні теми: угоди про асоціацію, безпеку та стабільність і, звичайно ж, про енергопостачання.

Енергія і торгівля – це дві головні стратегічні мети і одночасно два двигуни, котрі наразі рухають левову частку зовнішньої політики об’єднаної Європи. Зусиллями деяких лідерів нещодавно були здійснені спроби повернути погляд Євросоюзу на південь. Зокрема, ініціативи французького президента Ніколя Саркозі зосереджувалися у першу чергу на розвитку Середземномор’я. Проте, навіть величезні витрати на цей проект ні до чого не призвели: Середземноморський союз так і залишився нерозвиненою політичною схемою, а минулорічне головування Франції у Євросоюзі критикують за надмірні та безпідставні витрати.

Низький енергетичний інтерес та розбіжності у поглядах європейських та, скажімо, північноафриканських лідерів, – саме це експерти називають причинами неуспіху ініціативи Саркозі.

Новий «шовковий шлях» енергоносіїв

Тим часом, потужний тиск групи європейських країн істотно підняв планку популярності як Балтійського регіону, так і перспективних шляхів енергопостачань басейнами Чорного та Каспійського морів. У цьому сенсі вирішального значення набув Кавказ.

Голови зовнішньополітичних відомств Азербайджану, Вірменії та Грузії у понеділок зустрілися в Люксембурзі з представниками Ради Євросоюзу та Європейської Комісії.

Про важливу роль та надії, які покладають європейці на енергоносії зі Сходу свідчили заяви шведського міністра закордонних справ Карла Більдта, а саме його країна наразі очолює Раду Євросоюзу.

Баку: на роздоріжжі між Росією та амбітними планами

«Європа має дуже амбітні плани у різних аспектах співпраці з Азербайджаном, – каже чільний шведський дипломат. – Насамперед, йдеться про співробітництво в енергетичній сфері, де у нас встановлюється інтенсивний обмін ідеями щодо того, як розвивати різні сторони у цьому напрямку».

Щоправда, офіційний Баку, оглядаючись на Росію, не поспішає подавати Євросоюзу особливих надій. Міністр закордонних справ Азербайджану Ельмар Мамедьяров коментує майбутню енергетичну співпрацю стримано, хоча й не приховує інтересу його країни до багатообіцяючого європейського ринку.

«Ми обговорюємо різні шляхи диверсифікації енергопостачань на європейські ринки, включно з постачаннями газу, – зазначає голова азербайджанського зовнішньополітичного відомства. – Можливості досить різноманітні й поки що залишаються відкритими. Хоча незаперечним фактом є те, що Азербайджан дуже зацікавлений, аби вийти на європейський ринок у недалекому майбутньому».

«Звіт про війну слід читати цілком, а не вибірково» – Більдт

Але разом із енергетичними аспектами стосунків Європейського Союзу з кавказькими партнерами, не обійшли увагою і питань безпеки та стабільності в регіоні. Тому Брюссель ще раз привітав зусилля вірмен у врівноваженні своїх відносин із Туреччиною та продовженні мирного врегулювання конфлікту в Нагірному Карабаху.

Шведський міністр закордонних справ Карл Більдт наголосив на уроках, які слід засвоїти із висновків незалежного звіту ЄС щодо минулорічної російсько-грузинської війни. «Вибіркового прочитання цього звіту, до якого вдаються представники обох сторін, слід уникати», – каже він.

«Існують очевидні намагання вибіркового прочитання (цього звіту). З огляду на конфлікт, це можна зрозуміти. Проте, цілісне його сприйняття є кориснішим. Гадаю, що є уроки,котрі слід засвоїти з цієї доповіді», – наголосив у Люксембурзі шведський міністр Карл Більдт.

Тим часом, міністр закордонних справ Грузії Грігол Вашадзе зауважив, що офіційний Тбілісі з повагою ставиться до висновків звіту та самої
Комісії європейських експертів. Він також додав, що всі висновки та критика, що стосується дій Грузії в цьому конфлікті, будуть ретельно проаналізовані та взяті до уваги.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG