Доступність посилання

ТОП новини

ЄС мусить стати серйозним гравцем... і прийняти до себе Україну – Дейвид Мілібанд


Міністр закордонних справ Великобританії Девід Мілібанд, 2008 р.
Міністр закордонних справ Великобританії Девід Мілібанд, 2008 р.

Лондон – Міністр закордонних справ Великої Британії Дейвид Мілібанд зробив кілька заяв у засобах масової інформації напередодні брюссельського саміту ЄС, що відбудеться цього тижня. Він сказав, що Лісабонська угода ЄС дає змогу цій організації на міжнародній арені стати серйозною силою на рівні зі США, Росією і Китаєм. Він закликав оновлений ЄС до розширення за рахунок України, Туреччини і західних Балканів, що перетворило б Євросоюз на найпотужніший ринок світу. Також британський міністр підтримав кандидатуру колишнього британського прем’єра Тоні Блера на посаду Президента Євросоюзу.

Дейвид Мілібанд у своїй статті, оприлюдненій в понеділок у провідній британській газеті Times, закликав Європейський Союз розширитися, прийнявши до своїх лав Україну, західні Балкани та Туреччину, таким чином, застовпивши за собою позицію найбільшого ринку світу та найсильнішого регіонального альянсу.

Також керівник британського зовнішньополітичного відомства виступив на телебаченні, закликавши ЄС продемонструвати, що він може стати ключовим гравцем у світі. За словами Дейвида Мілібанда, на сучасному етапі для організації, що включає 27 країн, пріоритетними мають стати взаємини з Вашингтоном, Пекіном та Москвою. У співпраці із кожною із цих столиць мають бути свої ключові пріоритети. Це галузь безпеки, коли йдеться про США, кліматичні зміни, коли йдеться про Китай, та енергетика у випадку Росії.

Також Мілібанд вважає, що Тоні Блер – колишній багаторічний британський прем’єр-міністр має стати першим Президентом ЄС. Це нова посада, передбачена Лісабонською угодою Євросоюзу. Саме Блер, на думку Мілібанда, може впоратися із завданням зробити Євросоюз потужним світовим гравцем. «Думаю, це дуже важливо для Європи мати сильну постать у цій ролі, людину, що могла б переконливо захищати справи, котрі вирішуватимуть 27 країн-членів ЄС. Було б дуже добре для Британії і для ЄС, якби кандидатом став Тоні Блер», – зазначив Мілібанд.

Блер як проєвропейська противага до британських євроскептиків


У Британії опозиційна Консервативна партія, котра, як очікують, має виграти наступні парламентські вибори 2010 року, рішуче виступає проти кандидатури Блера на цю посаду. Проте вважається, що його можуть підтримати впливові лідери країн ЄС на чолі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель, бо Блер-президент Європейського Союзу міг би стати противагою до майбутнього євроскептичного уряду консерваторів.

Нинішній британський прем’єр Ґордон Браун також із самого початку підтримував кандидатуру Блера. Лейбористи вважають, що Президент ЄС, якого так не люблять британські торі, допоміг би короткотерміновим амбіціям Брауна. Очікується, що кандидатуру Блера обговорюватимуть уже цього тижня на саміті ЄС, що відбудеться в Брюсселі.

Водночас Дейвід Мілібанд уже кілька разів заперечував можливість свого кандидування на іншу нову посаду – міністра закордонних справ ЄС. Кілька країн ЄС розглядали можливість нейтралізації Блера як Президента за допомогою призначення Мілібанда міністром закордонних справ.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG