Доступність посилання

ТОП новини

Радован Караджич бойкотує процес


Нідерланди - Лідер боснійських сербів Радован Караджич в суді, в Міжнародному кримінальному трибуналі по колишній Югославії (МТКЮ) у Гаазі, 3 березня 2009 року.
Нідерланди - Лідер боснійських сербів Радован Караджич в суді, в Міжнародному кримінальному трибуналі по колишній Югославії (МТКЮ) у Гаазі, 3 березня 2009 року.

Белград – У Міжнародному трибуналі в Гаазі сьогодні мав початися процес над Радованом Караджичем, колишнім лідером боснійських сербів. Його обвинувачують в геноциді, воєнних злочинах та злочинах проти людяності. Однак Караджич бойкотував початок процесу.

Колишній президент самопроголошеної республіки боснійських сербів ще минулого року заявив, що він захищатиме себе самостійно, тобто що йому не потрібний адвокат. Це тактика, яку застосовували колишній президент Сербії Слободан Милошевич та лідер сербських ультранаціоналістів Воїслав Шешель. На думку белградських оглядачів, вони таким чином прагнули здобути популярність та одночасно уповільнити судовий процес. А юристи пояснюють, що така тактика не дає результатів. Адже політичними гаслами не можна впливати на досвідчених прокурорів і суддів.

Щоправда, в Караджича є команда адвокатів, так само як вони були і в Милошевича, і Шешеля. Вони допомагають йому розібратися в юридичних питаннях. Однак, на лаві адвокатів формально ніхто не сидітиме.

Бойкот процесу Караджич пояснює тим, що він не мав достатньо часу для підготовки до оборони. Він стверджує, що йому необхідно ще 10 місяців.

У разі бойкоту обвинуваченому призначать адвоката

Прокурор Гільдеґард Ерц Реклаф заявила, що необхідна присутність обвинуваченого на початку процесу. Його відмова від участі блокує слухання. Тому було б необхідно, за її словами, щоби судове віче призначило адвоката й таким чином «унеможливити блокування цього процесу».

Караджича обвинувачують, між іншим, у причетності до скоєння геноциду над босняками в Сребрениці. Його зневажливим ставленням до суду зокрема обурені жінки та матері чоловіків, розстріляних у згаданому містечку. Одна з них – Нірмела – заявила журналістам в Гаазі: «Ми розгнівані, що судовий процес так проходить, оскільки бажаємо, щоби правда та істина перемогли, поки ми ще живі».

Суддя О Ґон Квон закликав прокурорів, щоб завтра вони були готові до початку процесу. На підставі цього сербські експерти припускають, що процес розпочнеться без обвинуваченого. А в разі, якщо він продовжить бойкот, йому, ймовірно, призначать адвоката.

(Белград – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG