Доступність посилання

ТОП новини

Клінтон просуває в Пакистані багатосторонню співпрацю


Пакистан - Державний секретар США Хілларі Клінтон стоїть поруч з пакистанським національним прапором перед зустріччю з прем'єр-міністром Пакистану, Ісламабад, 28 жовтня 2009 року.
Пакистан - Державний секретар США Хілларі Клінтон стоїть поруч з пакистанським національним прапором перед зустріччю з прем'єр-міністром Пакистану, Ісламабад, 28 жовтня 2009 року.

Прага – Адміністрація президента США Барака Обами має твердий намір допомогти Пакистанові в його непростій боротьбі проти екстремізму – з такою заявою виступила сьогодні державний секретар Сполучених Штатів Гілларі Клінтон, перебуваючи у східнопакистанському місті Лагорі. Експерти вважають, що візит Клінтон дійсно може започаткувати поліпшення відносин між Вашингтоном та Ісламабадом, але для стабільності цих відносин іще доведеться зробити чимало.

Державний секретар США провела сьогодні в Лагорі на сході Пакистану напружений день: вона відвідувала історичні мечеті й храми, зустрічалася зі скептично налаштованими студентами, з місцевими керівниками і з лідером опозиції Навазом Шаріфом.

І, виступаючи перед студентами після вчорашнього потужного вибуху в іншому пакистанському місті Пешаварі, в якому загинули 110 людей, Гілларі Клінтон повторила, що її країна не має наміру відступати від допомоги Пакистанові в подоланні тероризму.

«Зараз ці напади стаються на вашій території, але боротьба з нападниками не тільки ваша. Ці екстремісти мають намір знищити те, що дороге нам, так само, як вони мають намір знищити те, що дороге вам і всім народам. Ви зараз на передовій цієї боротьби, але ми разом із вами», – наголосила вона.

Головне – зміцнити зв’язки

Нинішній візит керівника американської дипломатії має на меті утвердити зв’язки США й Пакистану після нещодавнього рішення Вашингтона надати Ісламабадові велику допомогу, вважає аналітик із пакистанських питань із Лондона Шагед Садулла.

Ухвалений два тижні тому закон про надання Пакистанові півтора мільярда доларів протягом наступних п’яти років, переважно на невоєнні цілі, зіткнувся з критикою в самому Пакистані. Адже він передбачає сувору звітність пакистанців за витрачання цих коштів, і дехто в цій країні – і серед опозиції, і в армії – вирішив, що це підірве її суверенітет.

«Вона приїхала сказати: ми розуміємо, що війна з терором – це не тільки фізична війна, вона має й інші виміри, і ми прийшли допомогти і в цих інших вимірах, таких, як розвиток. Я думаю, одна з головних причин, чому вона там, – це щоб спробувати допомогти Пакистанові з його енергетичною проблемою і щоб поєднати економічні і політичні цілі відносин», – каже Шагед Садулла про нинішній візит Гілларі Клінтон до Пакистану.

Але для того, щоб подолати антиамериканські почуття в Пакистані й ліквідувати «тріщини» в відносинах двох країн, лише одного візиту хай і найчільнішого американського урядовця замало, вважає аналітик.

При цьому Шагед Садулла каже, що візит Гілларі Клінтон встановлює гарний тон для розбудови добрих відносин на майбутнє.

«Я вважаю, що вона намагається передати думку про те, що США – справжній партнер Пакистану, в розумінні не одного лише виміру, а багатьох», – каже він.

Державний департамент США не оголошує наперед усі подробиці візиту. Відомо лише, що Клінтон, яка прибула до Пакистану ще вчора, на вихідні вже мала б бути на Близькому Сході.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG