Доступність посилання

ТОП новини

США не поспішають відряджати війська до Афганістану


Президент Барак Обама під час церемонії перенесення останків 18 американських військовослужбовців загиблих в Афганістані. База ВПС США Довер, 29 жовтня 2009р.
Президент Барак Обама під час церемонії перенесення останків 18 американських військовослужбовців загиблих в Афганістані. База ВПС США Довер, 29 жовтня 2009р.

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама заявив, що він не поспішатиме з рішенням про відрядження до Афганістану додаткових військ. В Афганістані тепер є 68-тисячний американський контингент.

Командувач генерал Стенлі МакКрістал вважає, що для успішного протистояння терористичному рухові талібів треба додати ще 40 тисяч вояків. «Нью-Йорк Таймс», посилаючись на джерела у Білому домі, повідомляє, що президент Барак Обама вже не вагається щодо пропозиції генерала, але на сьогодні ще не вирішив, скільки саме підкріплень відряджати.

Виступаючи перед військовослужбовцями у Джексонвіллі, штат Флорида, на базі морської авіації, Обама сказав: «Важливе рішення надсилати вас на фронт я не робитиму поспіхом... не буду ризикувати вашим життям без абсолютної необхідності. Але якщо це необхідно, ми надамо вам усе, що потрібно. Ви мусите мати перед собою стратегію, чітке завдання і визначені цілі».

Президент США промовляв невдовзі після вістки про загибель в Афганістані чотирнадцяти американців. Барак Обама сказав, що вони наклали життям за те, «щоб не дати Афганістанові знову стати притулком для терористів «Аль-Каїди» та їхніх екстремістів-союзників».

В очікувані другого туру президентських виборів в Афганістані

Оглядачі вважають, що Білий дім, так само як і Конгрес США, очікує результатів повторних президентських виборів, що мають відбутися 7-го листопада, щоб знати, з яким саме новим урядом їм треба буде співпрацювати.

Прогнози такі, що нинішній президент Хамід Карзай має шанси набрати достатню кількість голосів, щоб залишитися при владі.

Тим часом, згідно з повідомленнями, вже вирішено у Вашингтоні, що підкріплення насамперед пошлють на південь Афганістану, до міста Кандагара, яке вважають релігійним центром талібів, і звідти почнуть їх витісняти.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG