Доступність посилання

ТОП новини

В Афганістані проведуть другий тур виборів президента


Афганістан - президент Хамід Карзай на прес-конференції в Кабулі, 20 жовтня 2009 року
Афганістан - президент Хамід Карзай на прес-конференції в Кабулі, 20 жовтня 2009 року

Прага – Афганці знову підуть голосувати. Незалежна виборча комісія оголосила про проведення другого туру президентських виборів 7 листопада. Перед тим інша комісія, яка працювала під егідою ООН, оголосила про те, що перший тур виборів у серпні позначився «переконливими» доказами фальсифікацій.

Президент Афганістану Хамід Карзай погодився із проведенням другого туру виборів, у яких сам буде змагатися, і назвав таке рішення «кроком уперед» для афганської демократії.

«Ми віримо, що це рішення легітимне, вірне і відповідає Конституції Афганістану. Ми думаємо, що воно сприятиме афганським інтересам. Ми віримо, що воно зміцнить процес демократизації Афганістану», – заявив афганський лідер.

Хамід Карзай закликав своїх співвітчизників знову прийти на виборчі дільниці. Комісія з виборчих скарг, яка працювала за підтримки ООН, у понеділок визнала недійсними бюлетені на 210 виборчих дільницях, де були очевидні порушення. Таким чином комісія з’ясувала, що нинішній президент набрав трохи менше ніж половину голосів (49,67). Спершу офіційно повідомляли, що в Карзая 55 відсотків, а в його суперника, колишнього міністра закордонних справ Абдулли Абдулли – 28.

Світові лідери тепло привітали швидку згоду президента Афганістану знову йти на вибори. Президент Франції Ніколя Саркозі назвав Хаміда Карзая «державником», а президент Сполучених Штатів Барак Обама побачив важливий крок на шляху до афганської демократії. Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун назвав другий тур «великим викликом» і водночас пообіцяв додаткову технічну допомогу ООН.

Важко дбати про прозорість під час боїв

Чи буде другий тур президентських виборів в Афганістані у листопаді справедливим? Голова Незалежної виборчої комісії Афганістану Азізулла Лудін відразу має застереження і про це він заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

«З огляду на нинішнє становище в Афганістані, я гадаю, що буде важко проводити другий тур так прозоро, як цього очікують на Заході, – каже він. – Зрозумійте, що ми були свідками важких боїв у різних частинах держави у день виборів. За таких обставин, коли війна триває, як ми можемо спостерігати за всім досконало, щоб процес був прозорим?»

А кабульський політолог Вадір Сафі сказав Радіо Свобода, що Афганістан не готовий до проведення другого туру президентських виборів уже через кілька тижнів. Це стосується і проблем безпеки, і організаційних питань. «Явка виборців була досить низькою під час першого туру. Я не думаю, що навіть 5 відсотків виборців візьмуть участь у другому ту𳻬, – говорить Сафі. Але в будь-якому разі афганський оглядач очікує, що результати виборів визнають і на Заході, і в Афганістані, навіть якщо вони будуть символічними.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG