Доступність посилання

ТОП новини

Погляд з Америки на вибори в Афганістані


Виборча дільниця в Кабулі. Афганські представники виборчкому підраховують голоси. 21 серпня 2008 р.
Виборча дільниця в Кабулі. Афганські представники виборчкому підраховують голоси. 21 серпня 2008 р.

Нью-Йорк – В Афганістані підраховують результати вчорашніх виборів. Офіційні попередні результати \ будуть відомі не раніше, ніж за два тижні. Американські та союзні війська доклали значних зусиль, щоб гарантувати безпеку виборцям від підривної діяльності ісламістського руху «Талібан». Організація Об’єднаних Націй, країни Заходу й НАТО привітали вчорашні президентські й регіональні вибори в Афганістані. Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун наголосив, що афганці, взявши участь у голосуванні, виступили за стабільний розвиток своєї країни.

Офіційний Вашингтон не робив ставки ні на одного з 34 кандидатів, включно з нинішнім президентом Афганістану Хамідом Карзаєм. Власне, досить вичерпну відповідь дала Гілларі Клінтон, державний секретар США. Вона напередодні виборів заявила, зокрема, таке: «Сполучені Штати Америки залишаються безсторонніми щодо цих виборів. Ми не підтримуємо і не виступаємо проти жодного конкретного кандидата... Зрештою, ми сподіваємося співпрацювати з тими, кого афганський народ обере лідерами на наступні п’ять років. Ми віримо, що майбутній президент, так само, як члени провінційних рад, яких теж оберуть цього разу, працюватимуть в інтересах усього народу Афганістану», – сказала пані Клінтон.

Президент США Барак Обама назвав вибори успішними, зазначивши, що голосування відбувалося наперекір спробам талібів зірвати його.

Безсторонні, але не байдужі

Звичайно, все не так однозначно. Американці у даному випадку справді безсторонні щодо виборів, але далеко не байдужі. Зрештою, у війні за демократичний лад в Афганістані збройні сили США втратили 713 вояків загиблими, 1355 поранено.

Як зауважує Тоні Керон, коментатор журналу «Time», президент Карзай уособлює нинішню політичну реальність в Афганістані, яка ніяк не влаштовує Вашингтон. Уряд просякнутий корупцією, кумівством, він не спроможний гарантувати населенню безпеку і задоволення потреб, що сприяло відродженню руху талібів, які нині фактично контролюють південні райони Афганістану.

Ентоні Кордесман з вашингтонського дослідного Центру стратегічних та міжнародних студій, один із радників генерала Стенлі МакКристола, командувача американських військ в Афганістані, зауважує в журнальному інтерв’ю: «Пріоритетом США в Афганістані сьогодні є ведення війни проти талібів, причому важливим елементом є компетентне врядування». Тож чи буде компетентним новий уряд?

Найближчої перспективи перемоги й повернення додому американських та союзних військ немає і, на думку спеціалістів, навряд чи буде, принаймні у наступні кілька років.

А щодо компетентності нового уряду, то, як вважає Стівен Біддл, член Ради з іноземних стосунків, попри незадоволення Карзаєм, Вашингтон не покладає значних надій на будь-якого спадкоємця, якщо Карзая не переоберуть. «Питання особистості президента, – каже він, – можливо, менш важливе, ніж питання структури врядування в Афганістані. Якщо Карзай програє, новий президент матиме подібні проблеми, насамперед слабкість центрального уряду».

За словами Стівена Бідила, потрібно буде значно більше, ніж ці вибори, щоб змінити структуру врядування, що необхідно для успіху у війні.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG