Доступність посилання

ТОП новини

Афганці прийшли на вибори, які обіцяли зірвати таліби


Під час голосування жінок у місті Кандагар
Під час голосування жінок у місті Кандагар

Прага – Громадяни Афганістану в четвер голосували на президентських і місцевих виборах. Незважаючи на те, що влада в цій країні заборонила мас-медіа розповідати про випадки насильства у день голосування, є низка повідомлень про те, що таліби намагалися перешкоджати волевиявленню. Втім, міністерство внутрішніх справ заявляє про те, що афганці «впевнено» йшли на виборчі дільниці.

Як тільки голосування розпочалося, в столиці Афганістану і на півдні країни сталися ракетні і бомбові напади. Спершу виборчі дільниці були майже порожніми, але протягом дня туди вже вирушило більше людей, включно з жінками. На півночі, північному сході і на заході Афганістану, де відносно спокійно, перед дільницями вишикувалися довгі черги.

Інтрига афганських виборів полягає не в тому, хто з 32 кандидатів набере найбільше голосів, а в тім, чи зможе нинішній керманич держави Хамід Карзай знову сісти у президентське крісло відразу після першого туру, чи буде другий тур у жовтні.

Чинний президент Хамід Карзай під час прес-конференції. Кабул, 20 серпня 2009 р.
У четвер Карзай закликав мільйони співвітчизників у першу чергу взяти участь у виборах: «Я прошу афганський народ прийти і проголосувати, щоб завдяки вашим голосам Афганістан став більш безпечною, мирною і кращою державою».

За кілька днів до виборів в Афганістан повернувся генерал Дустум, відомий ще з часів радянсько-афганської війни. Він агітував за діючого президента.

Серед головних конкурентів Карзая колишній міністр фінансів Ашраф Гані та колишній міністр закордонних справ Абдулла Абдулла.

Промовляючи до виборців у Кабулі Абдулла заявив: «Я щасливий, що багато людей бере участь у виборах, незважаючи на побоювання з приводу безпеки і фальсифікацій».

За повідомленнями, є випадки, коли виборчі картки відкрито продавалися, а в однієї людини могло бути і по кілька карток.

Світ бачить в Афганістані «обнадійливі» сигнали

За безпекою виборів в Афганістані стежили близько 300 тисяч афганських та іноземних вояків. За даними Центральної виборчої комісії, у країні працювало близько шести з половиною тисяч виборчих дільниць, за винятком дев’яти районів, які контролюють таліби.

Під час голосування у Кабулі
Речник міністерства внутрішніх справ Афганістану Змарай Башарі задоволений розвитком подій: «Дякувати Аллаху, план безпеки, який ми реалізували в Кабулі і в решті країни спрацьовує. Наші співвітчизники йдуть на дільниці сміливо і впевнено».

Роботу дільниць продовжили ще на годину, до 15:30 за київським часом. Афганська влада обіцяє оприлюднити попередні результати 3 вересня, а остаточні – 17 вересня.

Представник ООН у Кабулі заявив, що явка афганських виборців була «обнадійливою», а генсекретар НАТО назвав «обнадійливим» виборчий процес. За даними Андерса Фоґа Рассмусена, в Афганістані відкрили більше дільниць аніж очікували спочатку, незважаючи на загрозу насильства з боку талібів.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG