Доступність посилання

ТОП новини

Виборчі дільниці в Афганістані закрили на годину пізніше


Голосування на президентських виборах 20 серпня 2009 року в Кабулі..
Голосування на президентських виборах 20 серпня 2009 року в Кабулі..
Голосування на президентських та регіональних виборах в Афганістані продовжили на одну годину. Виборчі дільниці мали зачинитися о 14:30 за Києвом, а зачинилися о 15:30.

За даними виборчої комісії, людям, які стояли в чергах біля дільниць, коли вони мали закритися, дозволили проголосувати.

Як повідомили в поліції, вибори відбувалися мирно. Скільки точно відсотків виборців прийшли на дільниці, поки що не кажуть. За словами речника місії ООН, активність виборців була «обнадійливою».

Також «обнадійливим» назвав перебіг виборів в Афганістані генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. За його словами, працювало більше дільниць, ніж очікували.

Представник ООН задоволений перебігом виборів в Афганістані

Представник ООН в Афганістані заявляє, що задоволений перебігом сьогоднішніх президентських і регіональних виборів у країні. Як зазначив Кай Ейде, «було кілька нападів, проте менше, ніж я боявся».

Таліби погрожували зірвати вибори, які проходили в умовах посилених заходів безпеки.

Із різних районів країни надходять дані про окремі акти насильства. Зокрема, на сході Кабула повстанці захопили будівлю – між ними і поліцією виникла стрілянина. Правоохоронці повідомили про двох вбитих повстанців. На півночі країни в сутичці, за даними поліції, загинули 22 нападників.

За посаду глави держави змагалися понад 30 осіб

Нинішні президентські та регіональні вибори в Афганістані другі за всю історію країни.

Жителі країни голосували за умов підвищених заходів безпеки.

На посаду глави держави претендують понад 30 осіб, у тому числі й дві жінки.

Більшість спостерігачів вважають, що найбільше шансів на перемогу має чинний президент Хамід Карзай.
Чинний президент Хамід Карзай віддав свій голос у Кабулі.


«Я переконаний, що це відбувається заради миру, прогресу та процвітання афганського народу. Я прошу афганців прийти й проголосувати. Віддані ними голоси допоможуть Афганістану стати більш безпечним та мирним, стати кращим», – сказав чинний афганський лідер Хамід Карзай після того, як сьогодні зранку проголосував в Кабулі.

Його основні суперники, за даними опитування, – це колишній міністр закордонних справ, доктор Абдулла та екс-міністр планування Рамазан Башардост.

Якщо жоден із кандидатів не набере сьогодні понад половину голосів виборців, то на початку жовтня відбудеться другий тур виборів.

Афганський солдат охороняє виборчу дільницю
ООН: Кабул має зняти заборону на висвітлення актів насильства в день виборів


Напередодні Організація Об’єднаних Націй звернулася до уряду Афганістану із закликом зняти заборону на висвітлення актів насильства під час голосування на президентських виборах.

Запровадження такої заборони викликало критику з боку західних журналістів.

У вівторок в Афганістані оголосили заклик уряду до засобів інформації утримуватися від повідомлень про насильницькі й терористичні акти протягом часу роботи виборчих дільниць, щоб не відлякати людей від участі в виборах президента і рад провінцій.

Міністр закордонних справ Афганістану Ахмад Закір Факірі учора заявив, що за порушення цієї заборони «місцеві ЗМІ будуть закриті, а іноземні журналісти – вислані».

Незалежні афганські журналісти заявляють, що виборці мали б знати про небезпеку, з якою вони могли зіткнутися під час голосування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG