Доступність посилання

ТОП новини

Перед виборами президента напруга в Афганістані зростає


Перші взагалі телевізійні дебати кандидатів на президента в Афганістані, модератором яких був представник Радіо Свобода-Радіо Вільний Афганістан. Кабул, 16 серпня 2009р.
Перші взагалі телевізійні дебати кандидатів на президента в Афганістані, модератором яких був представник Радіо Свобода-Радіо Вільний Афганістан. Кабул, 16 серпня 2009р.

Прага – На президентських виборах у Афганістані в четвер очікується гостре суперництво. Серед сорока кандидатів, як свідчать опитування, найбільше шансів мають двоє: нинішній президент Хамід Карзай і колишній міністр закордонних справ, син пуштуна і таджички, Абдулла Абдулла. Поряд з наростанням намагань Талібану зірвати вибори у багатьох регіонах, з’являються нові передвиборчі комбінації головних суперників. Чи буде другий тур президентських виборів у цій охопленій війною центрально-азійській країні? Це цікавить багатьох спостерігачів в Афганістані.

Всього за два дні до президентських виборів по президентському палацу в Кабулі талібами було завдано ракетного удару. Одна ракета вразила будівлю поліції в столиці Афганістану. Хоча у наслідок цих ракетних атак ніхто не постраждав, але напередодні терорист-смертник з руху Талібан напав на штаб-квартиру іноземних військ у Кабулі і внаслідок вибуху загинуло сім афганців, десятки зазнали поранень. Спостерігачі вважають, що акти насильств, організовані талібами, можуть знизити явку виборців у четвер або й місцями зірвати голосування, що знизить легітимність цих виборів.

Загострюється політичне протистояння між головними кандидатами

За деякими прогнозами, Карзай отримає у четвер 40-45 відсотків, Абдулла – до 20-30 відсотків, і другий тур за місяць не виключається. Багато спостерігачів вважають, що перемога Карзая вже не виглядає неминучою, і він вдається до політичних заходів, створюючи альянси з постатями, які колись діяли на боці СРСР. Так, він запросив повернутися до Афганістану польового командира Абдулу Рашіда Достума, етнічного узбека, якого у північно-афганському Шібергані у понеділок зустрічав десятитисячний натовп прихильників.

Достум відразу ж після повернення з вигнання, з Туреччини, закликав голосувати за Карзая: «Ми сподіваємося. Ми визначилися. Гра з генералом Достумом – це гра з мільйонами людей. Гра з генералом Достумом – це гра з бурею. Гра з генералом Достумом буде суворою і породить гнів».

Чимало оглядачів нагадують, що цього генерала підозрюють у тортурах і жорстокостях стосовно талібів. Але Достума на виборах 2004 року, коли він протистояв Карзаю, підтримало майже мільйон виборців, це біля 10 відсотків від загального числа електорату Афганістану. При нинішніх 45 відсотках підтримки Карзаю якраз необхідні біля 5-6 відсотків додаткових голосів, бо у першому турі можна перемогти з 50 відсотками плюс один голос. До того ж Карзай оголосив, що представник таджиків, екс-міністр оборони Мохаммад Фахім, може стати у разі його перемоги віце-президентом.

Хоча Абдулла Абдулла також активний, він пропонує досить врівноважену політичну систему для країни зі введенням парламентської системи і розподіл влади між прем’єр-міністром та президентом. Це дуже важливо для різноетнічного Афганістану. Син пуштуна і таджички є своєрідним етнічним мостом між північчю та півднем країни.

Приїзд генерала Достума і намагання Карзая всілякими засобами утриматися при владі викликали невдоволення з боку Заходу, бо постає питання про дотримання прав людини, коли згадують про жорстокості цього узбецького генерала щодо талібів. Американське посольство в Кабулі висловило свої занепокоєння з цього приводу.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG