Доступність посилання

ТОП новини

США зважують варіанти нової стратегії в Афганістані


Небезпека від талібів в Афганістані зростає
Небезпека від талібів в Афганістані зростає

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама скликає 7 жовтня в Білому домі спеціальну нараду з метою визначити план подальших дій в афганській війні. Ця війна точиться вже майже 8 років, але й досі не видно світла в кінці тунелю. Отож, як повідомляють, президент і його дорадники зважують варіанти нової стратегії в Афганістані.

Варіантів, які розглядають, кілька, але головне те, що шукають шляхів до успішного ведення війни, а не виведення військ. Ба більше, генерал Стенлі МакКрістал, командувач військ в Афганістані, – а їх там 68 тисяч, – пропонує посилити контингент, додавши ще 40 тисяч вояків.

Міністр оборони Роберт Ґейтс у телевізійному інтерв’ю заявив у понеділок, що ситуація в Афганістані погіршується саме внаслідок недостатньої кількості військ: «Наша нездатність, так само як нездатність, відверто кажучи, наших союзників, відрядити достатньо військ до Афганістану дозволяє талібам перехоплювати ініціативу», – заявив він.

Зі свого боку, віце-президент Джо Байден вважає, що військ там вистачає, але треба активніше використовувати спецопереції «зелених беретів», як також рейди озброєних ракетами «повітря-земля» безпілотних літаків типу Predator і Reaper.

Газета «Нью-Йорк Таймз», посилаючись на джерела у Білому домі, повідомляє, що саме завдяки спецопераціям останнім часом було вбито або захоплено живцем низку чільних командирів терористичної мережі «Аль-Каїда». Газета пише, що американські війська «протягом року ліквідували понад половину найважливіших об’єктів, значною мірою обмеживши можливості «Аль-Каїди» діяти, і перекрили багато каналів фінансування цієї мережі… Там залишилося менше від сотні бойовиків… Саме відчуття прогресу у діях проти «Аль-Каїди» … формує дискусію щодо засобів війни в Афганістані в той час, як президент Обама розглядає альтернативні варіанти, прагнучи уникнути великого збільшення контингенту».

Американці проти, але не протестують

Президент Обама називає дії військ США та інших країн в Афганістані «війною за необхідністю», бо йдеться про ліквідацію осередків ісламського екстремістського руху «Талібан» і терористичної мережі «Аль-Каїда».

А от американське суспільство ставиться до афганської війни назагал негативно. Адже в Афганістані загинуло вже 850 американських вояків, а газети щодня публікують усе нові прізвища загиблих.

Разом із тим, нема масових демонстрацій проти афганської війни, на відміну від часів війни у В’єтнамі. Зрештою, нинішнє військо – це добровольці, на відміну від В’єтнаму, коли була військова повинність.

Американці усвідомлюють, що не можна, як то кажуть, «проголосити перемогу й забиратися додому», бо йдеться про боротьбу з міжнародним тероризмом. Ніби підкреслюючи цей факт, Обама напередодні наради відвідав Національний навчальний центр протитерористичних операцій. А прес-секретар Білого дому Роберт Ґіббз наголосив: «Я не думаю, що для нас існує варіант забиратися додому» з Афганістану.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG