Доступність посилання

ТОП новини

Зміна стратегії в Афганістані


Нью-Йорк – Сполучені Штати дійшли висновку, що попри численні порушення Хамід Карзай переможе на президентських перевиборах в Афганістані, і обіцяють, разом з іншими державами НАТО, допомогти у війні з повстанцями та ісламістським рухом Талібан. Однак передбачення перемоги Карзая не зменшує сумнівів щодо його уряду.

Сумніви пояснюють корумпованістю уряду Хаміда Карзая, кумівством афганського президента, який призначає родичів та друзів на поважні посади, повідомленнями про рідного брата Карзая, якого називають наркобароном, найбільшим постачальником героїну закордон. Чимало афганців, обурених цим, стають прихильниками талібів.

Телемережа новин FoxNews показала інтерв’ю з одним із таких афганців. Ховаючи своє обличчя, він сказав, що вдень працює на уряд, але увечорі разом з іншими односельцями допомагає талібам. На запитання – чому, він сказав, що в уряді сидять хабарники, жодної допомоги від Кабула нема, чиновники займаються здирством і селяни не бачать виходу. Але у західних союзників теж нема іншого виходу, крім допомоги урядові у Кабули у боротьбі з рухом ісламських екстремістів і терористичною мережею «Аль-Каїда».

Збільшувати не лише кількість військ

На нараді міністрів закордонних справ країн НАТО в Нью-Йорку, де був і афганський міністр, учасники дійшли висновку, що хоча підрахунок голосів ще не закінчений і зафіксовані численні випадки махінацій з бюлетенями, Хамід Карзай явно випереджає свого суперника, і міністр Карзая обіцяв після офіційного підрахунку голосів почати боротьбу з корупцією, за ефективне врядування.

Командувач союзницьких військ в Афганістані, генерал Стенлі МакКрістал, запропонував міністрові оборони Робертові Ґейтсу кілька варіантів зміни стратегії, головний з яких – збільшення американського контингенту на 40 тисяч вояків. Крім того, він рекомендує передислокувати наявні війська для захисту великих населених пунктів, а сільську місцевість захищати за допомогою безпілотних літаків системи Predator.

Якщо Сполучені Штати та їхні союзники хочуть виграти війну в Афганістані, то вони повинні багато чого змінити у своїй стратегії, заявив у Вашингтоні Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Він наголосив, що особливо необхідно зосередитись на підготовці афганських військ. У той же час він погодився з тим, що для боротьби з екстремістами до Афганістану необхідно направити більше американських підрозділів.

Президент США Барак Обама найближчим часом має ухвалити рішення щодо збільшення американського контингенту в Афганістані.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG