Доступність посилання

ТОП новини

Фінальний тур президентських виборів у Афганістані


Кандилати на посаду президента Афганістану Абдулла Абдулла та діючий президент Хамід Карзай
Кандилати на посаду президента Афганістану Абдулла Абдулла та діючий президент Хамід Карзай

Прага – У фінальному турі президентських виборів у Афганістані 7 листопада нинішній президент Хамід Карзай і його конкурент Абдулла Абдулла конкурують не лише за голоси виборців. Кожен із кандидатів намагається укласти відповідні угоди зі своїми прихильниками з метою хоча б якось поліпшити політичний пейзаж країни. Експерти вважають, що Афганістан перебуває на шляху подолання напруженості у суспільстві, яке збурене погрозами відновлення насилля і розчароване явними фальсифікаціями виборів під час протистояння у першому турі.

У понеділок чинний президент Карзай відхилив вимоги суперника, колишнього міністра закордонних справ Абдулли Абдулли, котрий обумовив свою участь у виборах 7 листопада усуненням ключових членів кабінету міністрів і керівника Центральної виборчої комісії Азізулаха Людіна, котрі не змогли забезпечити чесне голосування у першому турі.

Абдулла пояснив свої вимоги так: «Це є переважно технічні вимоги. Це лише сприятиме прозорості виборів, і це мінімальні умови. Виконуючи їх, я думаю, ми зможемо створити належне тло для майбутнього цієї країни. Це буде кроком вперед і внаслідок таких виборів я буду першим, хто привітає їхні результати, незалежно від того, якими вони будуть».

Незалежний аналітик із Кабула Мохаммад Факур вважає, що Абдулла, який у першому турі посів, за офіційними даними, друге місце (понад 30 відсотків), намагається отримати ключові переваги перед своєю можливою поразкою 7 листопада, включно з перерозподілом влади на користь його табору.

Аналітики очікують, що нинішній президент Карзай у другому турі зможе покращити результати, здобуті ним у першому турі, де він, із віднятими сфальсифікованими голосами, мало не дотягнув 50 відсотків. Експерти не сумніваються в тому, що Хамід Карзай вдало використає владні важелі для задобрювання тих афганців, які у першому турі віддали свої голоси за «третіх кандидатів».

Одні радять Карзаю іти на компроміс, інші – проти цього

Той же Мохаммад Факур виключає можливу домовленість між Карзаєм і Абдуллою про якісь «структурні узгодження у владі».

Більшість виборців заспокоює те, що обидва кандидати співпрацюють із міжнародними силами і цим сприяють зменшенню розширення збройного протистояння в країні. При цьому експерт радив би Карзаю знайти хоча б якийсь компроміс із Абдуллою і його прихильниками, бо відсутність компромісу між ними підсилить незгоди чинного президента з міжнародною спільнотою, що, на думку Факура, призведе лише до посилення кризи.

Деякі парламентарі закликають Карзая не йти ні на які компроміси із Абдуллою – як людиною минулого, котра пов’язана з сумнозвісними діячами часів конфлікту 90-х років.

Експерти також побоюються, що розподіл голосів під час голосування 7 листопада за етнічними ознаками може призвести до руйнування країни, громадянської війни й поділу Афганістану. Тому чимало міжнародних спостерігачів не виключає вирішення гострих проблем після фінального туру виборів через скликання великих зборів старійшин племен – Лойя Джірги, яка б могла допомогти у створенні тимчасового уряду й підготовці у майбутньому вільних і справедливих виборів.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG