Доступність посилання

ТОП новини

Британія переглядає стратегію в Афганістані


Лондон – Прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун виступить у парламенті із заявою щодо Афганістану. Фахівці очікують, що він оголосить про збільшення британської військової присутності у тій країні.

Збільшення рівня насильства в Афганістані стало причиною перегляду стратегії військової операції союзників у тій країні. Це включає можливість надсилання туди додаткових військ НАТО у намаганні стабілізувати більші території Афганістану.

Речник британського прем’єра повідомив, що Ґордон Браун зробить заяву щодо Афганістану у середу. На минулому тижні він мав у відеорежимі розмову щодо Афганістану із президентом США Бараком Обамою, а відтак у вихідні обговорив це питання на зустрічі у Лондоні з держсекретарем Гілларі Клінтон. Британія нині має в Афганістані 9 тисяч військовиків, і, як припускають ЗМІ, Браун може туди відправити додатково ще 500. Нині в Афганістані перебуває близько 100 тисяч військ союзників, більшість із них – американці. Президент Обама розмірковує щодо надсилання ще 40 тисяч.

На минулому тижні у центральній провінції Афганістану Гелманд загинув черговий британський вояк. Всього від початку конфлікту там віддали своє життя 221 британський військовослужбовець.

Збільшення британської військової присутності можливе

Речник Брауна у минулу п’ятницю сказав, що прем’єр залишає відкритим питання того, чи потрібні додаткові з’єднання в Афганістані. Британський уряд завжди наголошував, що збільшення чисельності військ має залежати від низки критеріїв, як от надсилання на місце подій відповідного устаткування, наявності відповідної стратегії на міжнародному рівні й справедливого розподілу тягаря щодо афганської операції між різними країнами.

Опозиційна Консервативна партія, що веде перед в опитуваннях громадської думки за кілька місяців до наступних парламентських виборів, вважає, що до Афганістану треба надіслати додаткові війська на допомогу у підготовці афганської армії.

Незважаючи на зростання невдоволення британської громадськості щодо участі військ країни в афганському конфлікті, що коштував більше британських життів, ніж війна в Іраку, британський уряд казав, що розгляне можливість надсилання додаткових військ.

(Лондон – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG