Доступність посилання

ТОП новини

Дружини моряків із «Аріани» почали боротьбу за їхнє звільнення


Київ – Родичі 24-х українських моряків, захоплених піратами, вимагають від уряду, судновласника й світової спільноти прискорити їхнє звільнення. Грецьке судно «Аріана» з українським екіпажем на борту – в полоні вже півроку, родичі моряків зверталися в усі інстанції, але марно. Зі свого боку, судновласник запевняє, що вже готовий виконати вимоги піратів і все залежить від них.

Дружина полоненого українського моряка одеситка Наталія Лупанова більш ніж півроку не бачила свого чоловіка, який пішов у рейс на вантажному судні «Аріана» до Ірану. А останніми тижнями навіть не чула його голосу. За її словами, пірати, які захопили судно біля африканського узбережжя, контролюють кожен електронний лист та кожну телефонну розмову членів екіпажу, а останнім часом зв’язок із кораблем взагалі перервався.

На сьогоднішній прес-конференції Наталія заявила, що жінки полонених готові на все заради їхнього звільнення. «За будь-яку ціну ви будете вдома. Ми це обіцяємо. Вас удома чекають маленькі діти, і ми повернемо їм батьків!», – говорить Наталія Лупанова, з надією, що ці слова дійдуть і до полонених моряків.

Родичі моряків готові блокувати інші кораблі судновласника «Аріани»


У переговорах з піратами про звільнення «Аріани» та її екіпажу беруть участь Міністерства закордонних справ України, Греції, фірма «Укркрюїнг», яка вербує моряків у рейси, та судновласник, грецька компанія «Олоушн Шіпінг».

За словами дружин полонених, всі ці структури відмовляються давати їм інформацію про ситуацію на кораблі та перебіг переговорів. Натомість просять їх уникати громадського розголосу, бо це мовляв, дасть змогу швидко звільнити моряків.

Насправді ж переговори затягуються через млявість українських дипломатів та прагнення судновласника зекономити на викупі, говорить депутат Одеської міської ради Світлана Фабрикант. На її думку, вести переговори слід зовсім інакше. «Ось що порадили одеські моряки: в компанії «Укркрюїнг» обслуговується ще 8 кораблів цього судновласника. Треба заблокувати їхню роботу. Можливо, тоді власник заворушиться і викупить «Аріану». Якщо нічого не робиться на державному рівні, нам в Одесі доведеться вживати таких радикальних заходів», – каже Світлана Фабрикант.

Вона разом із дружинами моряків намагалася зустрітися з представником компанії-судновласника «Олоушн Шипінг» Спіросом Мінашем. Проте, за її словами, він відмовився від зустрічі в Україні, а у візах до Греції українкам відмовили.

Судновласник каже, що згоден на умови піратів


Зі свого боку, Спірос Мінаш запевняє, що робить для звільнення моряків усе можливе, і зараз це є для нього першим пріоритетом. «Переговори рухаються, проте я не можу розкривати всіх подробиць. Це не подобається піратам, а отже, може загрожувати переговорам та безпеці команди, – зазначає він. – Ми говоримо з піратами тоді, коли вони готові до діалогу. Ми згодні на їхні умови, і готові забрати команду додому, зараз все залежить від піратів. Коли вони будуть готові, все закінчиться. Проте я не можу прогнозувати, коли саме».

Остання сума викупу, якої вимагали пірати, – три мільйони доларів. Проте справа не лише у грошах. За словами пана Мінаша, проблема піратства є надто складною, і для її розв’язання зусиль судновласника та урядів двох держав не достатньо: проблемою має опікуватися Організація Об’єднаних Націй.

Тим часом родичі моряків ведуть збір підписів під вимогою про їхнє якнайшвидше звільнення. Сьогодні вони передали копії підписів і своє звернення до посольства Греції в Україні та міністрові закордонних справ Петру Порошенку.

Родичі полонених також підготували й оприлюднили і звернення до піратів. Вони просять їх проявити милосердя й відпустити їхніх родичів. І натомість обіцяють домагатися в українського уряду і світової спільноти гуманітарної та іншої допомоги Сомалі.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG